Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това разкриха адвокатите и юристконсултката на фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Бойков, информира "Дарик".  

Пред медиите говориха Георги Стефанов и Любен Казанлиев. Те дадоха брифинг, като изразиха подозрения, че може да са понесли удар и от конкуренцията в бранша.

Според адвокатите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян. Те твърдят, че "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията. 

"Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака, заявиха  адвокатите на хакера. - Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи."

Той е бил нает на работа през 2017 година в "Тад груп". Кристиян е бил поканен да работи за компанията след репортаж по в "Господари на ефира" преди две години, когато хакнал МОН. От фирмата останали впечатлени, лично юристконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен и трябва да стане част от екипа им.

Ако бъде освободен, ще остане на работа във фирмата за киберсигурност, категорични са от фирмата. Те разкриха още, че арестът е протекъл по цивилизован начин, но са останали изненадани от задържането на Кристиян.

"Вярваме в неговата невинност", казаха още адвокатите по негов адрес.

Кристиян в момента не учи във ВУЗ, но постоянно се е усъвършенствал, стана ясно още от изявлението на фирмата му.

А преди две години Кристиян Бойков е хакнал база данни на МОН, която съдържа данни за български фирми. Става дума за платформата "Студентски практики", която към онзи момент не е била активна, но в нея са се съдържали данни за една трета от студентите у нас и за фирмите, които предлагат стажове.

Момчето, което тогава е било на 17 г., само се обадили в министерството, за да съобщи за проблеми със защитата на данните. Тогава платформата бе спряна за кратко. Според експерти на министерството атаки е имало и тази пролет по време на изпитите за 4-ти клас и при оценяването на дигиталните знания в 10-и.