"Създадохме туристическия Сталин" и "закон - сбъдната мечта за Министерството на туризма" - така депутати от НФСБ приключиха дебатите за промените в Закона на концесиите, гласувани окончателно от парламента днес. С текстовете концесиите на плажовете се връщат обратно в ръцете на министъра на туризма - в момента Николина Ангелкова - от обявяването им до осъществяването на контрол.

Това се случва само половин година след като бе решено заради евродиректива ивиците да се отдават по нов по-сложен и по-прозрачен ред. За „раздаване“ са останали 39 плажа – и заради тях сега Народното събрание върна старото положение. Самата Ангелкова си ги поиска обратно, като внесе проекта за изменение в закона още преди няколко месеца.

Въпреки че законопроектът е спорен, единствено депутати от НФСБ се включиха в дебатите. За да се изкажат "против" промените. 

Христиан Митев от партията на Валери Симеонов заяви:

"Това е закон "сбъднати мечти на Министерството на туризма". На преден план излиза интересът на концесионера, няма значение интересът на гражданите, на националната сигурност...

Връщаме тоталната власт над плажовете на министъра на туризма - без значение дали той се казва Николина Ангелкова, или е друг. Това ще доведе до продължаване на уродливите явления по Черноморието, на които сме свидетели. Концесионерите ще продължават да извличат печалба за сметка на морските плажове - изключителна държавна собственост."

Той бе категоричен, че се отваря широко вратата за корупция. Никой от ГЕРБ не реагира. Изказвания изненадващо нямаше и от БСП, предвид първите дебати по проекта, когато от левицата призоваха концесионирането на плажовете да се дава на съответните общини.

Гласуването на новите (стари) правила за концесиониране на плажовете мина с голямо мнозинство. Предстои да се види дали президентът Румен Радев ще пусне промените и ако да - те ще влязат в сила с публикуването си в "Държавен вестник".

Славчо Атанасов от НФСБ беше по-емоционален и от колегата си Митев, докато изразяваше отрицателния си вот: 

"Докато се отдаваме на сладки мечти за предстоящия отпуск – какво става в момента, – връщаме на практика стария режим, узаконяваме властта на мутрите по Черноморието. Ще има много мутрашки банкети тази вечер.

Раждаме туристическия Сталин – цялата процедура в едни ръце. Все власт советом. Да са ни честити шезлонгите по 40 лева. Не става дума за личността на г-жа Ангелкова.

След година и след провала на закона ще бъдем принудени да променяме тази уродлива машинария, която сътворихме..."

Самата Ангелкова беше в залата, докато течаха дебатите и гласуването. В края, когато текстовете бяха приети, тя благодари на Народното събрание и поиска да се мисли и работи за приемане на дългосрочна стратегия за развитието на черноморския туризъм.