Сградата на бул. "Ал. Стамболийски", в която ще са бъдещият спецсъд и спецпрокуратура още се руши, но вече гълта милиони. И днес изпокара членовете на ВСС. Особено след като се оказа, че сметната прогнозна стойност за предстоящия ремонт днес бе коригирана... над 2 пъти.

Днес след обявяването на точката от дневния ред най-недоволна бе Олга Керелска, която заяви, че практически се предлага завишение на прогнозата от малко под 7 милиона лв. на 19 млн лв. После ѝ бе направена забележка, че първото число е без ДДС, второто с ДДС. Но все пак...

Тя даде пример, че размерът "по нейно виждане е значително завишен". И че при 7000 кв. м разгърната застроена площ (РЗП) досегашната оценка е означавала около 1000 лв на квадрат или 500 евро за ремонт. А сега се завишава над 2 пъти.

Тя си направила труда да свери със съществуващите справочници на цените в строителството – за общи строително-монтажни работи (СМР) и надзорни дейности. Оттам открила, че в момента цената на ново строителство е толкова: около 500 евро на кв. метър и евентуално - при луксозно изпълнение до 650 €/м.

Освен това Керелска попита защо е коригиран процентът за идеен проект, работен проект и авторски надзор - като преди е била заложена най-ниската възможна ставка - 3% от общата цена. Сега обаче е коригирана на възможно най-високата - 5%. Само тази разлика ще донесе на изпълнителите 689 726, 99 лв., отбеляза съдиийката.

И няма идеен проект...

"Отделно поддържам, че подходът чрез инженеринг не е най-удачният. Той е удачен за по-малки обекти. Обектът е голям, той е сложен – нормалното беше да се мине през един идеен проект - да знаем ние какво ще правим в тази сграда, защото в момента ние не знам какво ще правим в тази сграда - каза Керелска.

И самият проектант да представи своята стойностна сметка - тогава да определим точната прогнозна стойност, която би била доста близо до реалната.

Сега просто хвърляме едни 19 млн. за някакви дейности, които тепърва ще се извършват."

На това Боян Новански пръв опонира - че цените при ново строителство (които по негово мнение не били 600, а до € 800 при луксозно изпълнение) били несъотносими, когато ремонтираш стара сграда в лошо състояние. Сега има укрепване на сградата, защото тази "няма да издържи и ще пропадне", каза още той.

Какво все пак ще се прави?

Първо, вече се оказа, че ВСС е получил от правителството "котка в торба" - площта от 7000 кв. м РЗП всъщност е повече - около 11 000. Днес Евгени Диков докладва, че се налага да се отпуснат средства за халета, които са встрани от сградата. Те са абсолютно ненужни, по 20 м високи, в момента са полуразрушени. Трябва да бъдат сринати и отдолу да бъдат направени подземен паркинг и 2 етажа съдебни зали, каза Диков, който е шеф на Комисия "Управление на собствеността".

Освен това за разлика от първия проект, сега се решава да се усвои подпокривното пространство на бившия Механотехникум, без да се нарушава неговата цялост.

Така след като бъде укрепена сградата, "евентуалното ѝ бъдеще" включва да се достроят още 2 етажа, след съответните промени в ПУП. Освен всичко тя е "групов паметник на културта - каквото и да означава това", каза Диков.

На места пада мазилка и обектът е обезопасен с мрежи.

Това също бе изтъкнато като аргумент срещу изказването на Керелска.

Най-бурно обаче в защита на многомилионните корекции реагираха Огнян Дамянов от прокурорската колегия и председателят на ВАС Георги Чолаков:

"Ама нали има заключения на експерти – какво правим ние? Казваме, че това не е вярно на експертите - това ли правим?!", реагира Чолаков.

И Дамянов, който каза:

"Има определена фирма и тази фирма е представила документи - около 12 000 стр.! В които в подробности са описани всички тези дейности - включително и квадратури. Ето така е определена цената!

И ако ние не се съгласим с тази цена, моят въпрос е какво правим оттук нататък?! Нова фирма? Да постигнем някаква цена, която на нас ни харесва или как?! Определена е цената аргументирано и точно - аз нищо не чух срещу тази фирма."

И победител е... 

Така финално с 20 гласа за и само един против (на Керелска) бяха одобрени 19,751 250 млн. лв. за прогнозна сметна стойност на бъдещата обществена поръчка. Само завишението, което гласуваха днес кадровиците, е 11 751 250,71 лв. с ДДС.