СТРАСБУРГ

Руският сценарий за намеса в изборите или за пряка военна намеса може да бъде използван срещу която и да било европейска държава, включително срещу България.

Това заяви специално за Клуб Z в Европарламента в Страсбург доскорошният президент на Украйна Петро Порошенко.

Той бе в пленарната зала по време на дебати, посветени на ситуацията в Русия. ЕП прие резолюция, с която призовава руските власти безусловно да освободят всички незаконно и произволно задържани украински граждани както в Русия, така и във временно окупираните територии на Украйна. Сред тях са кримските татари, задържаните мирни демонстранти на Червения площад на 10 юли украинските граждани, задържани по политически мотивирани обвинения, както и 24-мата моряци от украинските военни кораби, задържани през ноември 2018 г. край Керченския проток.

„Това е голяма победа за Европа. Това е още едно доказателство, че Украйна заема водещо място в дневния ред на новоизбрания Европейски парламент. Искам да благодаря на тези 458 евродепутати, подкрепили резолюцията“, заяви Порошенко.

Според него в противен случай ще бъде засилен натискът върху Русия, а пакетът със санкциите ще бъде разширен. Ще бъде засилен и т.нар. Азовски пакет, включващ засилено приъствие н НАТО в Черно и евентуално в Азовскомре.

Експрезидентът бе помолен да коментира и решението на Владимир Путин от вчера да разшири издаването на руски паспорти за целия Донбас, а не, както досега, само за контролираните от сепаратистите територии в Донецка и Луганска области.

„Това е ключов елемент от хибридната война. Путин търси начин да продължи нашествието в Украйна, как да обясни на света. Това с паспортите ще бъде неговото обяснение, че защитава руските граждани на суверенната украинска територия. Ние не им даваме тази възможност. Ние нанесохме решително поражение на руската политика на хибридна война. И съм много горд, че днес много европейски страни разбират, че този сценарий за намеса в изборите, на пряка военна агресия могат да бъдат използвани срещу която и да било европейска държава, включително срещу България. И искам да благодаря на българите за солидарността“, каза той.

Всъщност Порошенко не за първи път споменава за евентуална опасност за България от страна на Русия, свързана с евентуална защита на руското малцинство. „Прибързано разхлабване на санкциите ще засили руската агресия срещу Украйна и ще постави цяла Европа под заплаха. Кой знае къде още Путин ще побърза да окаже помощ на руско малцинство. В Прибалтика? В България? Или може би в Германия?“, заяви той през февруари 2017 г. пред германския вестник „Берлинер моргенсопост“.

В действителност обаче в България няма руско малцинство, а само многобройна руска общност.

Същевременно евродепутатте призоваха руските власти незабавно да прекратят всякакви актове на тормоз над всички активисти в областта на околната среда, както и над защитници на правата на човека в страната и да им позволят да извършват своята законна работа без каквато и да е намеса. Резолюцията настоява Москва да отмени т.нар. закон за „чуждестранните агенти“ и изцяло да изпълни всички препоръки на Венецианската комисия към Съвета на Европа в съответствие с международните си задължения в това отношение.

Резолюцията бе приета с 458 гласа „за“, 8 „против“ и 89 „въздържали се“.

Българските евродепутати - 10 "за", 4-ма "против", 2-ма въздържали се

В гласуването са участвали 16 от общо 17 български евродепутати, стана ясно от резултатите.

Единствено Ева Майдел не е била в залата. За Клуб Z тя заяви, че се намира извън Страсбург.

10 български представители подкрепиха резолюцията. Това са всички депутати от Европейската народна партия (ЕНП) – Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев (всичките от ГЕРБ) и Радан Кънев (Демократична България). "За" е и „консерваторът“ Андрей Слабаков (ВМРО), както и тримата ни представители в „Обновете Европа“ - Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова (и тримата от ДПС).

Против резолюцията са гласували четирима от общо петимата български депутати от БСП. Става дума за Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев и Петър Витанов.

Социалистката Елена Йончева се е въздържала. Така е направил и вторият ни „консерватор“ - Ангел Джамбазки (ВМРО).

Дебатите

По време на дебатите в пленарната зала бяха отправени остри нападки срещу руския прездент Владмир Путин.

„Той не зачита правата ва човека. Гражданското общество е тормозено с инструменти от съветски тип като Закона за чуждестранните агенти. Русия на Путин не може да бъде партньор на ЕС, докато продължава да потъпква международното право“, смята румънската евродепутатка Рамона Стругариу от либералната група „Обновете Европа“ (ОЕ).

Особено емоционален бе „зеленият“ германски евродепутат Сергей Лагодински. Всъщност той е руски евреин, роден в СССР, живеещ в Германия от 90-те г. на ХХ век.

„Какво ще кажете, ако вашите деца един ден отидат да демонстрират мирно и не се върнат? Ако братятат и сестрите ви бъдат обявени за терористи само защото протестират срещу окупацията на вашата страна? Какво би станало с майка ви, ако тя се бори за чист въздух?“, попита той колегите си от трибуната.

Полският консерватор Зджислав Краснодембски пък разкритикува западни компании, които само гледат търговските си интереси и сключват многомилионни договори в Русия.

Португалската комунистка Сандра Перейра обаче защити Кремъл.

„С тази резолюция само можем да задълбочим само конфликта с Русия. От 1989 г. насам ЕС, НАТО и ООН водят враждебна към нея политика. Ние даваме празен чек в полза на украинското правитество в страна, където се увеличават бедността влиянието на неофашистите“, каза тя.