Американската фондация "Гети" осигурява финансиране за изработване на план за спасяване на комунистическия паметник на Бузлуджа, съобщи самата фондация. Сумата е безвъзмездна и е в размер на 185 000 долара.

Акцията за консервация и запазване на монумента е част от кампанията Keep It Modern ("За го запазим модерно") на "Гети". Т.нар. летяща чиния на Бузлуджа е един от 10-те паметника, за които ще бъдат отпуснати грантове. Целта на фондацията е запазване на най-впечатляващите образци на архитектурния модернизъм.

"Изглеждащ като бетонно НЛО, кацнало на прохода Шипка в Балкана, вдъхновеният от брутализма (архитектурен стил от 50-те години на 20 век - б.р.) монумент на Бузлуджа е построен за 90-годишнината от основаването на Българското социалистическо движение. Той е бил един от най-популярните исторически обекти в България до затварянето му с края на комунистическата власт. Дискообразната сграда и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценено кой е  най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин монументът може отново да влезе в обществена употреба", обясняват от "Гети".

От 2014 г. досега американската фондация е подкрепила съхранението на 64 архитектурни обекта в света. Сред тях е например сградата на операта в Сидни, Австралия. Финансирането от "Гети" за Бузлуджа ще бъде предоставено на германски и местни експерти, които ще изработят дигитални изображения, план за консервация и ще проучат възможностите за бъдеща експлоатация на Чинията. Не става ясно кои са тези експерти.

Миналата година "чинията" бе призната от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство на континента.

Държавата няма да има никакво участие

Площад Славейков“ се свърза с областния управител Гергана Микова и тя разказа, че финансирането ще послужи за предварително проучване и почистване на основната част от паметника, но парите няма да бъдат получени от областната администрация.

„Ние работим в партньорство с фондация „Бузлуджа”, Университета по архитектура в София и Мюнхенския университет по архитектура – така че средствата ще бъдат преведени на фондация „Бузлуджа”, а контролиращият орган е фондация „Гети”. Ние сме партньор и контролираме само работата, която се извършва вътре”, каза Микова.

Областният управител обясни, че държавата няма да има никакво участие във финансирането на изследването и евентуалните възстановителни дейности. Очаква се средствата да бъдат набавени по европейски проекти, с помощта на неправителствени организации и с дарения от всеки гражданин, който има желание и възможност да помогне.

„Идеята обаче е под никаква форма да не се политизира бъдещето съществуване на този – подчертавам – архитектурен паметник – уточни областният управител, – защото той получи високите си световни оценки именно като паметник на архитектурата.”

На въпрос за какво би могла да се използва Чинията, до която стърчи кула с червена петолъчка, отговорът беше, че каквото и да се случи в бъдеще с паметника, то ще бъде предшествано от широко национално допитване:

„Това ще го решат всички български граждани или поне тези от тях, което се интересуват от паметника”.

Наскоро „Чинията” на Бузлуджа оглави класация на популярния уебсайт „Bored Panda“ за най-зловеща сграда. Вероятно в тази връзка блогърът Асен Генов предположи, че едно от възможните приложения е да направим от него музей на комунистическия терор в България, какъвто у нас все още няма.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация „Европа Ностра“ за един от седемте най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа, припомни пред „Площад Славейков” Васил Христов от фондация „Проект Бузлуджа“. Той посочи и точната сума на финасирането: $185 хил., която ще бъде разплащана по конкретните дейности при изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект.

Водеща фигура в проекта, финансиран от фондация „Гети” ще бъде архитектът на монумента Георги Стоилов. С участието на българското и германското подразделение на ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, Техническия университет в Мюнхен и Фондация „Проект Бузлуджа” като основни партньори, бъде проучено състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли дали тя ще може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена.

Работата на проекта ще започне през септември тази година и завърши през септември 2020 г. Докладът с резултатите от изследванията ще бъде публично достъпен онлайн.

За тръста „Гети“

Институтът по Консервация Гети (GCI) в Лос Анджелис, Калифорния, е програма на тръста „Дж. Пол Гети”. Основаният през 1985-а GCI със седалище в Лос Анджелис представлява частна международна научноизследователска институция, посветена на напредъка в консервационните практики чрез създаването и предоставяне на технологични знания. Той „служи на консервационната общност чрез научни изследвания, образование и обучение, модели на полеви проекти и разпространение на резултатите както от собствената дейност, така и от работата на други в областта“, пише в сайта на организацията. В работата си „спазва принципите, които ръководят дейността на тръста: обществена полза, филантропия, обучения и достъпност”. Институтът работи както за опазването на произведения на изкуството, така и за съхраняване на архитектурно наследство.