Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас ще бъде следващият еврокомисар на страната си, съобщи в. "Катимерини".

Министър-председателят Кириакос Мицотакис информира днес бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен за номинацията.

Отговорностите на бъдещите еврокомисари още не са известни. Предстои Фон дер Лайен да обяви структурата на бъдещия Колегиум на комисарите и разпределението на портфейлите в него, когато всички национални столици обявят своите кандидати. Те трябва да преминат индивидуални изслушвания и одобрение ан блок в Европейския парламент.

Схинас ще бъде приемник на сънародника си Димитрис Аврамопулос, също кадър на "Нова демокрация", бивш външен и вътрешен министър. В комисията на Юнкер той отговаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството. 

В началото на ноември 2014 г. Схинас пое поста на говорител на сегашната Комисия начело с Жан-Клод Юнкер, чийто мандат приключва на 31 октомври т.г.

Той работи в службите на Комисията от 1990 г. Бил е евродепутат на управляващата сега десноцентристка партия "Нова демокрация" от 2007 до 2009 година, шеф на кабинета на бившия кипърски комисар Маркос Киприану, зам.-директор на Бюрото на съветниците по европейските политики в Комисията на Жозе Барозу. От декември 2015 г. е и зам. генерален директор на Генерална дирекция "Комуникация" на Европейската комисия.

Завършил е право в Аристотеловия университет на Солун, европейска публична администрация в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, и публична администрация и политика в Лондонското училище по икономика.