Изпълнителното бюро не може да смени лидер на местната организация, заяви Борислав Гуцанов от БСП-Варна. Социалистът е председател на градската организация на левицата в морския град, според него - въпреки обявеното от лидерката Корнелия Нинова решение да го смени в началото на седмицата.

"БСП е най-демократичната партия в България през последните 25 години и е единствената, която стриктно спазва всичките си уставни разпоредби. Това, което стана във Варна, премина всички възможни граници. Не може по такъв начин да се погазва уставът. Не може да се спуска решение от председателя на НС Корнелия Нинова до ИБ и пред медиите да се казва какво е решението. По устав ИБ няма правомощията да сменя председател на която и да е организация. Също така не може да налага наказание „сваляне на политическо доверие”, тъй като тази мярка я няма вече в устава", обясни Гуцанов пред журналисти.

И отбеляза, че председателят на местната организация може да бъде сменен само на градска конференция. Така предстои през септември, когато изтича и неговият мандат.

"Нито съм се женил за този пост, нито с цената на всичко ще го държа. За мен най-важното е БСП да направи добър резултат на предстоящите местни избори", отбеляза той.

И подчерта, че подобно отстраняване може да създаде прецедент и да доведе до сменяне на всички в левицата с различно мнение от това на ръководството.

Припомням, че в новите ни вътрешно-партийни документи, от 2017 година, дори липсва формулировката снемане на политическо доверие. Не сме получили дори препис-извлечение на решението от проведеното заседание на ИБ  във Варна. За мен то е нелегитимно, тъй като са присъствали по-малко от половината членове. Нелегитимно е и взетото решение”, коментира зам-предс. на ГС на БСП-Варна Димитър Чутурков

Нинова представи като временен заместник на Гуцанов общинския съветник Христо Боев, вероятно защото заместникът на Гуцанов Димитър Чутурков, председателят на групата на общинските съветници Милена Георгиева и лидерът на младежката организация на БСП във Варна Николай Гочев са декларирали подкрепа за досегашния варненски лидер . 

Думите на Чутурков и Гуцанов бяха подкрепени и от Милена Георгиева, общински съветник и председател на групата съветници в местния парламент. Тя подчерта, че варненските общински съветници от БСП никога не са гласували с ГЕРБ или в услуга на определени икономически кръгове. „Искам да кажа на другарката Нинова, че тези нейни обвинения са безпочвени и преднамерени. И да я попитам – уж сме грешници, а как така, един от нас, Христо Боев, който също е общински съветник, е достоен за градски председател?”.

Отстраняването на Гуцанов е част от поредната серия рокади в столетницата, които следват всеки опит Нинова да бъде свалена от недоволни нейни съпартийци.