Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани, предаде ДПА.

"В Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети", заяви тя вчера в интервю, цитирано от германския в. "Зюддойче цайтунг".

Финансови санкции ще бъдат налагани само като крайна мярка, добави Фон дер Лайен, която скоро ще застане начело на Еврокомисията, която е обещала да предприеме мерки за поддържане на върховенството на закона.
Фон дер Лайен намекна също, че Италия може да получи отстъпки по отношение на бюджета си, заявявайки, че европейските правила имат голяма гъвкавост, която може да се използва за насърчаване на инвестициите. 

Новоизбраният председател на ЕК призова и към солидарност със страните, принудени да се сблъскват с проблема на миграцията, предаде ТАСС. В интервю, публикувано във в. "Паис" тя подчерта, че Италия иска да реформира системата за даване на убежище, предвидена в споразумението от Дъблин.

"Длъжна съм да призная, че ми е интересно как е могло да бъде подписано толкова неудачно споразумение", добави тя.

"Разбирам, че страните, които са външни граници на ЕС не искат да продължават да решават сами проблемите на миграцията. Те заслужават нашата солидарност", заяви Фон дер Лайен. "Вече видяхме, че миграцията не е явление, което ще изчезне", предупреди тя. "Но в същото време сме длъжни да търсим хуманни решения".
Необходими са големи инвестиции в Африка, за да намалее миграционния натиск. Трябва да се води и борба с организираната престъпност, да се реформира споразумението от Дъблин и да се гарантира, че Шенген ще може да оцелее, като едновременно това се защитават границите, добави Фон дер Лайен. "Спасяването на животи винаги е наше задължение, но само то не решава основния въпрос", подчерта тя, пише БТА.