Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски предлага главния редактор на РИА "Новости Украйна" Кирил Вишински да бъде освободен от украинския затвор едновременно с намиращия се в руски затвор украински режисьор Олег Сенцов, предаде ТАСС.

"Напълно подкрепяме политиката на стъпки на добра воля и предлагаме Русия да направи насрещна стъпка, като освободи Олег Сенцов. За взаимна увереност в общата добра воля предлагаме това да бъде направено едновременно", написа вчера във Фейсбук Юлия Мендел, говорителка на Зеленски.

По-рано вчера говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че връщането на Вишински би могло да стане първа стъпка за нормализирането на отношенията между Москва и Киев.
През 2015 г. украинският режисьор Олег Сенцов беше осъден на 20 години затвор при строг режим от руски съд по обвинение в създаване на терористична група, действаща в Крим.
Руският журналист Вишински беше задържан през май 2018 г. в Киев по обвинение в държавна измяна и незаконна търговия с оръжие. Той е заплашен от затвор до 15 години, следващото заседание по делото му е днес.