Трябва да се фокусираме върху това да предлагаме иновативни туристически продукти, а не върху "нещо конкретно" като нападенията срещу туристи. Това заяви министърката на туризма Николина Ангелкова по Нова тв тази сутрин.

"Това е нещо, което не се случва само в България. Сигурна съм, че такива неща се случват по цял свят", отсече тя.

Според министърката в момента цената на чадър и шезлонг е "безумна".

"Когато плажовете бяха прехвърлени към Министерството на туризма през 2016 г., първо приехме специална методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, където 40% от тежестта са цените на чадъри и шезлонги – колкото по-ниски са, толкова повече точки получава бъдещият кандидат. Концесионерът на база на предварителни изчисления е длъжен да съобрази минималната цена и да си направят сметката как да управляват плажа", отбеляза тя.

Не стана ясно обаче защо тогава концесионерите си позволяват толкова високи цени въпреки уверенията, че трябва да предлагат качествен туристически продукт.

Според Ангелкова при обсъждане на концесионните промени в парламента вчера е имало основно "манипулации, внушения за това какво се прави в сектора" от страна на една партия - левицата.

"Проведохме широки дебати за това как да се управляват морските плажове. Още с приемането на Закона за концесиите преди 2 години изразихме опасенията си, че плажовете трябва да се отдават по особен ред, за да се гарантират прозрачност, стопанисване, безопасността и спокойствието на туристите”, коментира  тя.

Министърката заяви и готовност за тежки глоби за всеки, влязъл с джип на пясъка - 10 000 лв. при първо нарушение и 20 000 лв. при второ.