Бащата на най-високопоставения задържан при онзиденшната акция срещу ДФ "Земеделие" - Калоян Костадинов, е шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Тази сутрин пред бТВ той коментира, че синът му не познава Миню Стайков, няма луксозен мерцедес "от него" и не е отпускал евросредства.

Както стана ясно от прокуратурата, след арестите на 6-има служители на ДФ "Земеделие" единият от тях е раздал 1,8 млн. назаем на фирми за бързи кредити и държал два луксозни автомобила в гараж на Миню Стайков.

Напротив - Костадинов-старши заяви днес, че синът му е помагал и работил с прокуратурата в рамките на година и половина. Той съдействал "за изясняване на тези корупционни практики".

"Срещу сина ми има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, но аз вярвам, че това, което е станало, не е в такава светлина, каквато е представена в публичното пространство", коментира председателят на Комисията по досиетата и бивш депутат.

По думите на зам. главния прокурор Иван Гешев групата държавни служители е разпределяла на реципиенти, близки до Миню Стайков, милиони по две програми - за развитие на селските райони и по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Според думите на Костадинов днес - синът му като шеф на работна група от онова време имал само право да дава становище и той го направил: че няма проблем да се участва по програмата за развитие на селските райони.

"Към настоящия момент той не е имал нито право да разпределя, нито да подписва за превеждането на тези суми. Дори сумите към настоящия момент не са преведени", каза той.

Костадинов-старши счита, че се "повдигна едно публично оклеветяване като цяло".

"Случаят с Миню Стакйов възниква година по-късно или дори повече след това, което е свършила тази работна група. Като бизнесмен той въобще не е обект на някакво виждане или - така да се каже - внимание от страна на фонд "Земеделие".

Бащата твърди, че работната група, ръководена от сина му, няма отношение по лозаро-винарската програма и милионите са разпределени от друга работна група. Калоян Костадинов бил зам.-шеф на фонда едва от началото на юни тази година.

"Абсолютно не" - отговори той на въпроса познава ли се синът му с Миню Стайков. И допълни, че Костадинов нямал никакво отоншение "с негови хора, с подставени хора" и т.н.

„Акцията във фонд „Земеделие” беше извършена на следващия ден, след като беше предаден доклад след проверка на къщи за гости. Вероятно в този доклад има засегнати интереси”, заяви Костадинов и припомни, че синът му е работил по тези проверки.

Бронираният мерцедес на редови служител от ДФЗ.

Той има забележки към начина, по който била поднесена информацията.

"Виждате, че и в медийното пространство едва ли не остана впечатление, че тези коли, които бяха намерени от прокуратурата при обиски и там другите неща, остана впечатлението, че това са негова собственост или собственост на фамилията. За което искам изключително да подчертая, че не отговаря на дейстивтелността."

(Според "24 часа" бронираната кола не е на зам.-председателя, а на служителя Марио Кръстев по прякор Чорапа) "Ако е наша семейна собственост, веднага съм готов да я подаря на бТВ", каза днес Евтим Костадинов.

Въпросният Марио бил експерт, познават се с Костадинов-младши, но бил в друга дирекция и не му е подчинен. Но Марио скоро бил възстановен на работа, спомни си Костадинов-старши.