"Най-човешки казвам - защо не съдейства на служителите от БОП да разкодират машините, да ги проверят и да го оневинят. Моята молба е след като е невинен, да отвори машините, да покаже сървърите, да му се извинят и да се приключи. Те дни наред работят върху декриптирането".

Така премиерът Бойко Борисов коментира във Варна твърденията, че хакерът, който бе задържан за хакването на сайта на НАП е невинен. На въпрос кой ще понесе отговорността за това той заяви, че това ще е този, който е извършил деянието.

"Пожарникарите стоят тука, защото някой може да запали пожар, И те ще отидат да го гасят. Те не могат да вземат мерки, че да не стане някъде пожар".

Така Борисов описа нагледно функциите на държавата и нейните служители. Той поясни, че нанесената щета не е за тежка присъда и заради това хакерът е пуснат под гаранция.

"Те (IT специалистите - б.р.) си говорят на техен език, не бих искал да се вкарвам в него".

С тези думи Борисов отказа да навлиза в детайлите на случая.

"Деструктивната сила е много по-силна от градивната. Да разрушиш нещо, да счупиш спортна площадка, да счупиш пейка, да откъснеш цвете. Много по-лесно е, отколкото да го насадиш. Колкото повече платформата ни става по-достъпна за хората да извършват услуги, толкова ако има недобронамерен човек може да ги руши", каза още Борисов от борда на фрегатата "Дръзки".

Той допълни, че няма 100% защита в света и припомни, че руските и американските служби са минали на механични машини преди две години.

"Аз не случайно ласкаво се изказвам, защото това са с възможности хора и корифеи в тази област, но в края на краищата ние искаме да направим така, че гражданите да губят по-малко във висене по опашки", добави премиерът.

Според него щетата и вредата е към всички и няма как да се инвестира повече в информационна сигурност.