Отношенията между Москва и дясно-популистките партии в Европейския съюз са повод за безпокойство. Това заяви на лятната си пресконференция в петък германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи ТАСС, цитирана от Фокус.

„Тук възникват въпроси“, сподели тя. „Ние постоянно виждаме, че дясно-ориентираните партии, популистките партии получават от страна на Русия под една или друга форма много силна подкрепа. Това е повод за безпокойство“, счита Меркел.

Що се отнася до скандала в Италия по въпроса за предполагаемото финансиране на партия „Лига“ от Руската Федерация, канцлерката настоява Рим да изясни всички обстоятелства.

В уебсайта на американския "Бъзфийд" бе публикуван разговор на президента на Асоциацията на „Ломбардия-Русия“ Джанлука Савоини - един от дългогодишните съмишленици на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, който оглавява Лигата.

Ръководителят на италианската асоциация разговаря с предполагаеми предприемачи от Руската Федерация. Те обсъждат възможно споразумение за покупка на петрол, като партията може да получи дивиденти в размер на 65 милиона долара.

Не се знае дали сделката е сключена. Салвини и Савоини отхвърлиха предположенията за руско финансиране на партията, като ги определиха за необосновани. Прокуратурата на Милано започна разследване по подозрение в международната корупция срещу Савоини.