От близо десетилетие Александър Темерко, изградил кариера по върховете на руската оръжейна индустрия и имал връзки на най-високо равнище в Кремъл, е влиятелна фигура в британската политика, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Той е един от най-щедрите дарители на Консервативната партия. Смята за свой приятел Борис Джонсън, фаворита за следващ министър-председател на Великобритания.

Темерко, роден в някогашна съветска Украйна, се заявява публично като предприемач, който е против напускането на Европейския съюз, защото е лошо за енергийния бизнес на Обединеното кралство, и като дисидент критик на руския президент Владимир Путин. 

Но в над пет разговора с репортер на Ройтерс, проведени през последните три години като част от проучване за книга, той показа една различна страна на своята кариера и възгледи.

Агенцията посочва, че Темерко се е показал като поддръжник на усилията на Джонсън за извеждане на Великобритания от ЕС, наричайки референдума от 2016 г. "революция срещу бюрокрацията".

Изказал се е ласкаво за високопоставени служители на руските служби за сигурност и с гордост си спомнял за работата си в миналото с руското министерство на отбраната.

Ройтерс публикува разследването си за Темерко в момент, когато Консервативната партия избира своя нов лидер, а някои британски депутати са все по-разтревожени от евентуално руско влияние върху британската политика.

Темерко е дарил над 1 милион лири стерлинги на консерваторите, откакто е получил британско гражданство през 2011 г., показват данни от отчетите за даренията, които партиите са декларирали пред изборните власти. Това е значителна сума за британските стандарти, отбеляза Ройтерс.

Джонсън не е сред политиците, получили официално дарения от Темерко, но индустриалецът е финансирал някои от ключовите съюзници на британския политик в парламента. 

По думите на авторката на статията Катрин Белтън, Темерко е говорил сърдечно за "приятеля" си Джонсън и е разказал как двамата се наричат един-друг "Саша", умалително от Александър, което в действителност е малкото име на британския политик (Alexander Boris de Pfeffel Johnson). Разказвал как в началото на мандата на Джонсън като външен министър от 2016 до 2018 г. често са "кроели заговори" вечер, докато пият вино на балкона на кабинета на Джонсън в Уестминстър. 

В разговор през февруари тази година Темерко е казал, че се е включил в неуспешен опит на твърдолинейни консерватори депутати да отстранят от лидерския пост Тереза Мей, извършен през декември 2018 година. Той не уточни каква е била ролята му, но високопоставен член на Консервативната партия потвърди, че Темерко е бил "твърдо зад опита за отстраняване" на Мей. 

В същия разговор индустриалецът се изказал положително за един от най-близките и влиятелни съюзници на Путин - ръководителя на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев - който бил "свестен семеен мъж".

Един от бившите му бизнес партньори в Русия, Леонид Невзлин, каза, че Темерко е имал дългогодишни отношения с руските служби за сигурност, но не пожела да каже дали смята, че тези връзки продължават. Невзлин и Темерко са били акционери в нефтената компания "Юкос", преди правителството на Путин да установи контрол върху нея.

В ново интервю тази седмица Темерко каза, че ролята му в "Юкос" е обхващала връзките на компанията с цялата руска държава, не само с министерството на отбраната и отрече сега да има връзки със службите за сигурност.

Запитан тази седмица за очевидните противоречия в публичните му изказвания и изразените мнения в разговори на четири очи за Брекзит, той отговори, че възгледите му са се променили с времето.

През последните седмици, докато кампанията на Джонсън набира скорост, Темерко като че ли се дистанцира от приятеля си. В интервю за "Дейли телеграф" през юни той каза, че оттегля подкрепата си от Джонсън заради явното му желание да изкара Великобритания от ЕС без сделка и че предпочита външният министър Джереми Хънт да заеме лидерския пост при торите. 

Депутатът от Лейбъристката партия Бен Брадшоу, който бе първият депутат, изразил безпокойство за потенциална намеса на Кремъл в референдума за Брекзит през 2016 г., определи разкритията на Ройтерс за "близките отношения между консервативни политици и руски бизнесмени с връзки с режима на Путин" като "изключително смущаващи". 

Темерко добил популярност в руската оръжейна индустрия през 90-те, когато оглавил държавна комисия по военните въпроси, а след това руска държавна компания. През 1999 г. е станал член на борда на директорите и голям акционер в "Юкос", ръководена от харизматичния милиардер Михаил Ходорковски. След ареста и вкарването в затвора на Ходорковски по обвинения в измама през октомври 2003 г., Темерко е бил единственият акционер, останал в страната да преговаря с Кремъл, тъй като останалите избягали от страх да не бъдат арестувани. 

Той преговарял за запазване на "Юкос" и за освобождаване на Ходорковски директно с тогавашния заместник-шеф на кремълската администрация Игор Сечин, смятан за инициатор на кампанията за Кремъл за национализация на "Юкос". 

Макар да твърди, че по онова време е бил недосегаем и връзките му със службите са му осигурили достъп до председателствана от Путин среща на 24-имата най-високопоставени служители по националната сигурност, Темерко в крайна сметка избягал и пристигнал във Великобритания, представяйки се за политически бежанец. 

Върховният съд в Лондон отказал руско искане за екстрадиция през декември 2005 г. Този случай създал на Темерко образ на руски дисидент, преследван от държавата и му помогнало да стане дарител, на когото може да се има доверие, отбелязва Ройтерс.