ГЕРБ и БСП си размениха ролите - едва 4 години, след като управляващите подкрепиха идеята на социалистите само военнослужещ с висше военно звание да може да оглавява служба "Военна информация", по предложение на първите и с аргументи "против" от вторите, Народното събрание прие, че постът може да се заема и от цивилно лице. 

Поправката в Закона за военното разузнаване бе внесена от представители на ГЕРБ и "патриотите" в началото на седмицата, днес бе гласувана на първо четене, а и очевидно властта бърза с приемането й окончателно, защото срокът за предложения бе скъсен на едва 3 дни. Очаква се другата седмица промяната да стане окончателен факт.

Сюжетът с промяната в закона се развива на фона на това, че в момента "Военна информация" е "обезглавена" - председателят й ген. Пламен Ангелов подаде рапорт за напускане, предстои президентът Румен Радев да официализира оставката с указ. Това се случи в сряда. С други думи - предстои избор на наследник на поста. Това пък се случи, след като само няколко дни по-рано прокуратурата съобщи, че разследва нарушения във “Военна информация”, а ген. Ангелов и предшественика му Светослав Даскалов са привлечени като обвиняеми за престъпление по служба - заради неправомерно издаване на разрешения за достъп до класифицирана информация.

Става дума за периода 2016-2019 г., когато допуските се подписвали не от ръководителя на спецслужбата, както е по закон, а от служител на сигурността. 

Историята през 2015 г. и смяната на Йордан Бакалов начело на службата

През 2015 г. обаче мнозинството от депутати от ГЕРБ явно са били убедени, че председателят на "Военна информация" трябва да бъде задължително военен с висше звание. На 1 октомври 2015 г. 43-ото Народно събрание гласува на второ четене новия Закон за военното разузнаване. В частта за ръководството на службата от БСП (Таско Ерменков, Ангел Найденов и група н.п. - б.р.) правят предложение, според което начело на службата може да бъде единствено действащ високопоставен военнослужещ на служба. В доклада на ресорната комисия пише, че тя не подкрепя идеята.

В дебатите тече сблъсък между социалистите и представители на десницата, която бе парламентарна сила под името Реформаторски блок. Никой от ГЕРБ (управляващи) не взима отношение по идеята на БСП (опозиция), показва стенограмата от пленарното заседание. С едно изключение - Методи Андреев, който се водеше депутат от ГЕРБ, но гласуваше с десните.

Гласуването обаче показва следния резултат - идеята на левицата е приета с 86 гласа "за". 40 от тях - тоест повече от половината - са от ГЕРБ . Ето и извадката от вота по групи по конкретния текст:

Още по-любопитното е, че част от депутатите, които сега са вносители на законопроекта с идеята да е възможно да се избере и цивилен шеф на военното разузнаване, през 2015 г. са сред гласувалите "за" предложението на БСП, което е точно противоположно. 

Това са народните представители от ГЕРБ Валентин Радев, Владимир Тошев и Христо Гаджев, показа справка на Клуб Z в архивите с поименно гласуване от 1 октомври 2015 г.  Председателят на комисията за контрол на спецслужбите и изборзването на СРС в парламента и тогава, и сега - Димитър Лазаров (ГЕРБ) - през 2015 г. не е участвал във вота по конкретния текст. Пламен Нунев пък е дал глас "въздържал се".

Справка за БСП тогава пък показва, че един от най-гласовитите критици на законопроекта днес - Валери Жаблянов, тогава е бил "за" идеята на съпартийците си. Такъв е случаят и с избраника Филип Попов, например - също е бил против цивилните начело на службата. 

Сред аргументите на БСП днес бе това, че и президентът Румен Радев се е обявил против законопроекта на ГЕРБ и представители на патриотите от днес, а и министърът на отбраната Красимир Каракачанов не е споделил мнение. Затова поискаха отлагане на гласуването. Не се прие.

Но защо преди 4 години ГЕРБ тихомълком подкрепя БСП? По това време председател на служба "Военна информация" е цивилният Йордан Бакалов - дългогодишен народен представител от СДС, специалист по национална сигурност, бивш шеф на комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание и преподавател във Военната академия. Промяната в закона обаче "му беше намерена цаката" - без да бъде официално остраняван, от ГЕРБ просто го направиха "неотговарящ" на критериите да продължи да заема поста. И бе сменен. 

Сега предстои да видим дали от ГЕРБ просто са си променили мнението по темата кой трябва да е начело на "Военна информация". Или имат вече цивилен кандидат за поста на ген. Пламен Ангелов.