Три софийски училища са приели кандидат-гимназисти, изкарали нула точки и на двата изпита – български език и литература и математика. Това сочи статистиката на Регионалното управление на образованието. Влезлите в определени паралелки на 14-то, 15-то и 113-то средни училища имат бал от 30 точки, което означава две двойки на изпитите и тройка от дипломата за основно образование, без която няма как да се кандидатства, а трябва да повториш класа. 

Две от паралелките, в които са приети учениците, ще се обучават в предприемачество. За 14 училище профилът е „Обществени науки“. 

Любопитното е, че на последните места фигурират и паралелки по компютърни и софтуерни науки, където учениците са влезли с резултати от изпита малко над „Среден 3“. С много нисък бал са влезли и ученици в иначе перспективната специалност „Автомобилна мехатроника“ в професионалната гимназия „Макгахан“. С нисък резултат се влиза още в „Козметика“ и „Приложно програмиране“, въпреки че при разкриването на втората се разчиташе тези ученици да захранят IT-сектора с кадри. 

В челния списък на първите десет има известно разместване – Технологичното училище по електронни системи към Техническия университет измества по минимален бал Втора немска гимназия, която доскоро бе на трето място.  

От 19 до 22 юли приетите на второ класиране деца трябва да се запишат с оригиналните си документи в школата, където са класирани. След това съществува възможност за трето класиране, която обаче е много рискова – за нея трябва да се откажеш от мястото, където си приет, и да кандидатстваш само там, където има незаети бройки. Това означава, че можеш и да бъдеш приет на по-добро място, но може и да паднеш и да бъдеш класиран по някое от по-задните си желания. Заявленията за трето класиране се подават на 24 и 25 юли, а резултатите ще бъдат готови на 29-ти.

На второ класиране няма закрити паралелки, но на първото бяха затворени и такива по защитени професии – например по асансьорна техника и единствената паралелка за тапицерство в столицата. Това се случва, ако затам са подали заявки 6 или по-малко кандидат-гимназисти.