Няма опасност за хората, чиито данни са изтекли след пробива в сървърите на Националната агенция по приходите. Това заяви в "Панорама" по БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

Водещият Бойко Василев обаче отбеляза, че с ЕГН и номер на лична карта "креативен нотариус" може наистина да навреди на някого.

"Е, това предполага тежко криминално престъпление и измама", заяви министърът.

А водещият изумено го попита дали според него това е невъзможно в България. Горанов започна да говори за друго. И двамата пропуснаха факта, че в изтеклите данни има и подробни лични адреси на много граждани.

Горанов повтори няколко от тезите си от последните дни - че и в други държави са хаквани подобни системи, включително в САЩ, гиганти в киберсигурността. И че има държави, в които всички данъчни декларации са публични, а преди GDPR ЕГН-тата не били лични данни.

После изтъка низ от противоречия. Първо отбеляза, че е питал редовно отговорните за защитата на НАП дали се нуждат от допълнителни средства. После изтъкна, че е "най-лесно да уволним 3-4 от и без това оскъдния брой ИТ специалисти", но това не решавало проблема. За своята оставка не каза и дума.

Повтори неколкократно, че е имало недостатъци в защитата, после отбеляза, че системата на НАП е най-добре защитената. Отбеляза и че не трябва да се героизира извършителя.

"Кой героизира този човек, кой го нарече вълшебник?", попита Василев.

Водещият визираше репликата на премиера Бойко Борисов, който се възхити от постиженията на българското образование, способно да създаде такъв гений, който да пробие защитата на НАП. Горанов бързо даде заден:

"Най-вероятно този, който го нарича вълшебник, иска да каже колко трябва да си добър, за да разбиеш толкова добре защитена система."

Преди това обаче вече бе обяснил, че са хванали грешка на хакера и имат обосновано предположение кой може да е той. Съответно Василев попита:

"Последно - вълшебник ли е, или левак?"

И на това финансовият министър нямаше отговор. Накрая повтори тезата си от днес, че човек, който си остава колата отключена, не е виновен, ако му я откраднат - без да съобрази, че в тази метафора колата е чужда. И заяви, че смята че атаката е дошла от България и от българин.