Британският министър на финансите Филип Хамънд е готов да подаде оставка, съобщи днес той, цитиран от Ройтерс и АФП.

Хамънд ще направи това в сряда, ако идната седмица управляващата консервативна партия избере Борис Джонсън за свой лидер, а следователно - и за следващ премиер на мястото на управляващата временно в оставка Тереза Мей. 

"Сигурен съм, че няма да бъда уволнен, защото ще подам оставка, преди да стигнем дотам", заяви Хамънд пред Би Би Си.

"Ако Борис Джонсън стане премиер, доколкото разбирам, условията, за да служа в неговото правителство, ще включват приемането на напускане на ЕС без споразумение на 31 октомври. Това не е нещо, което мога да приема", добави министърът на финансите. 

Хамънд е сред министрите гласували против Брекзит на референдума от 23 юни 2016 г. Джонсън, бивш кмет на Лондон и бивш външен министър, е един от радикалните привърженици на Брекзит, ако трябва - и без споразумение. Негов съперник за поста е сегашният външен министър и противник на Брекзит без споразумение Джереми Хънт.

Най-малко шестима консервативни депутати са обявили, че имат намерение да се съюзят с либералите, за да предотвратят премиерство на Джонсън, като му устроят вот на недоверие или поне да предотвратят плановете му за Брекзит, пише днес лондонският "Таймс".

ЕС даде на Обединеното кралство срок до 31 октомври т.г. или да приеме подписаната от Мей, но отхвърлена от британския парламент сделка за Брекзит или да излезе от съюза без сделка.