Партията на украинския президент Володимир Зеленски печели 43,9% от гласовете в днешните парламентарни избори в страната, предае агенция УНИАН, цитирайки данните от екзит пол.

Общо пет партии влизат в следващата Върховна Рада. Не е ясно дали въпреки победата партията на Зеленски, наречена "Слуга на народа" ще има достатъчно депутати, за да сформира самостоятелно правителство. По-рано днес държавният глава заяви, че не желае коалиция с тези, които досега са управлявали страната.

Втора с 12,9 на сто е партията "Опозиционна платформа - За живота" на Виктор Медведчук, приближен на руския президент Владимир Путин, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Трета е партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност" с 8,8 процента. На четвърто място е партията на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко "Баткившчина" с 8,5 на сто и пета - партията "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук.

Президентът Зеленски благодари на избирателите за доверието и заяви, че главните му приоритети ще са прекратяване на войната и борба с корупцията, съобщи АФП. 

Зеленски свика предсрочни избори след като встъпи в длъжност преди два месеца, за да спечели парламентарно мнозинство, напомня ДПА.

Зеленски предложи преговори за управляваща коалиция на партията на Вакарчук, предаде Ройтерс.

Лидерът на президентската партия Дмитро Разумков каза, че вероятно "Слуга на народа" печели всичките 12 парламентарни мандата в Киев.

Висш представител на партията "Глас" заяви, че тя е готова да обсъжда коалиции с новите политически сили, при условие, че те не са подкрепяни от олигарси.

Зеленски е подозиран в зависимости от живелия доскоро в изгнание украински олигарх Ихор Коломойски, в чиято телевизия беше създаден сериалът "Слуга на народа" донесъл популярността на новия държавен глава.