"Не съм аз."

"...Нямам какво да призная, защото съм невинен."

Това заяви обвиненият от прокуратурата за хакерската атака в НАП Кристиян Бойков в първото си интервю след ареста, дадено пред бТВ. Той се яви в студиото с работодателя си Георги Янков.

20-годишният младеж разказа, че се чувства "разтревожен и нервен", а имало и защо - усещането му е, че "има за какво да съм притеснен, когато цяла България се е обърнала срещу мен". Причината е в това, което се пише по медиите, и купищата невярна информация по думите му. За самия случай нямало толкова за какво да се притеснява.

Кристиян отказа да разкаже каквито и да било подробности от разследването, "защото това е незаконно". Призна обаче, че първоначално при ареста е бил пред срив.

Задържането му се е случило в офиса - веднага след като служителите на ГДБОП влизат, белезниците щракват на ръцете зад гърба на момчето, което в този момент е пиело кафе и не е било на работното си място. По думите на Кристиян единственото съдействие, което разследващите поискали, докато течали процедурите в офиса, е било да потвърди кое точно е неговото работно място. Това продължило около 7 часа. 

И Кристиян, и работодателят му заявиха, че не могат да отключат компютрите, които са иззети. 

"Човешки - много ни се иска да съдействаме, но от адвокатите сме инструктирани, че не просто не трябва да го правим, а не можем да го правим. В момента, в който заговорим за това - нарушаваме следствената тайна", обясни работодателят на момчето.

Разследващите са иззели един служебен и два лични компютъра, а криптирането е според стандарта на фирмата за това, тъй като се съдържат данни за клиентите, които не могат да бъдат компрометирани. 

"Длъжни сме да съхраняваме информацията на нашите клиенти. Това са критични данни, до които имаме достъп само ние, и по договор не можем да ги разкриваме", заяви работодателят.

Младежът разказа накратко и за престоя си в следствения арест, където прекара малко под 72 часа. Преди дни един от адвокатите по случая обяви, че е имало натиск върху Кристиян да признава вина.

"Имаше неудобни въпроси, леки заплахи, но нищо повече. Не мога да коментирам с конкретика какво се е случило в ареста. Всичко е написано в протоколите от разпитите, когато уважаемият съд реши, ще съобщи", обясни Кристиян.

И си спомни, че "за един 20-годишен дойдоха 15 души, двойни на мен".

И роднините, и приятелката на младежа, и работодателят, и колегите го подкрепят, разказа още той. И определи себе си по следния начин: 

"20-годишен ученик. Да се наречеш експерт в нашата работа е, меко казано, наивно. Можете да питате г-н Явор Колев как се става експерт по информационна сигурност..."

Кристиян Бойков заяви още, че в медиите са се изписали страшно много неистини, но най-много са го уязвили писанията, свързани с неистини за семейството му и за начина му на живот, спекулациите, че бил много богат и т.н. След като бе освободен от ареста, той опитал да ходи на работа. Не можел обаче - отново заради медиите. 

Попитани как според тях ГДБОП стига до извода, че 20-годишният младеж има нещо общо с пробиването на сървъра на НАП, и Кристиян, и работодателят му допуснаха, че вероятно става дума за сигнал. "Едва ли е нещо лично срещу мен, нямам човек, който да ме мрази", каза младежът и отново заяви, че не може да дава каквито и да било данни, свързани с разследването срещу него.