"Надявам се новият европейски главен прокурор да обърне внимание на случващото се в България. Досега ЕНП прикриваше всички безобразия на ГЕРБ.”

Това заяви евродепутатката от БСП Елена Йончева пред бТВ. Най-вероятният европейски прокурор е румънката Лаура Кьовеши, след като остана единствен кандидат. Първоначално в България тя не срещаше подкрепа от ГЕРБ, но преди дни (когато се разбра, не кандидатът от Франция ще се оттегля от надпреварата) премиерът Бойко Борисов заяви, че ще застане зад нея.

Елена Йончева се закани, че няма да спре битката с безобразията в България, след като вече е евродепутат, а ще я продължи на европейско ниво.

И нарече премиера Борисов "самодържавник" след въпрос защо Сергей Станишев обяви позицията му при номинацията на последния за председател на Европейския парламент като "позиция на държавник".

"Ние не искаме да бъдат спирани еврофондовете в България, а механизмите за европейски контрол да работят", каза още Йончева.

След това се върна на една от темите, подета още преди евроизборите - а именно настояването да се направи независим одит на начина, по който се строят пътища в България:

„От АПИ ни размотават и не дават да се направи европейска проверка на пътищата ни. Правителството също ги защитава, защото всички са наясно, че при една проверка ще излязат страшни неща. 40% от средствата от всяка поръчка се връщат обратно във властта”, каза евродепутатката от левицата.

По думите ѝ пробивът в системата с лични данни на НАП е част от всички безобразия, които се случват в България, и резултат от нагласените обществени поръчки.

Елена Йончева определи като удар по демокрацията орязването на субсидията за партиите до 1 лев на глас.

„Сега ситуацията е много по-различна от годините, когато не е имало субсидии. Сега ГЕРБ контролира всичко. Коя фирма ще даде пари на опозицията, след като знае, че ще бъде ликвидирана?”, попита представителката на социалистите.