69 на сто от българите одобряват намаляването на партийната субсидия на 1 лев на глас. Всеки четвърти смята, че политическите формации не трябва да получават и лев от държавата. Това сочат данни от национално представително изследване на "Тренд"*. От проучването става ясно още, че се увеличават хората, които смятат, че кабинетът ще изкара пълния си мандат, растат оптимистите, а най-харесваният партиен лидер е Бойко Борисов. 

Данните бяха огласени на фона на "НАПлийкс" - огромния теч на чувствителна информация от приходната агенция.

С поредица от свои изявление управляващите се опитаха да омаловажат скандала и последиците от хакерската атака.

Изследването на "Тренд" е проведено между 9 и 16 юли, информацията за изтичането на данните от НАП беше огласена в понеделник следобед, на 15 юли.

Така че картината, която регистрират от социологическата агенция, е от период преди скандала.

Партийните субсидии

 На въпрос "Наскоро от ГЕРБ предложиха финансирането на партиите от държавата да бъде намалено от 11 лева на 1 лев на глас за всеки получен глас на избори. Вие лично одобравяте или не тази иницитатива?", 69 на сто от анкетираните се изказват положително. Едва 14 на сто са противниците на това орязване на държавното финансиране за партиите. 17 на сто не могат да преценят.

Гласуваната от мнозинството в парламента промяна във финансирането освен намаляване на партийната субсидия включва и възможността отново за наливане на пари от страна на бизнеса в партиите (този втори момент обаче липсва във въпроса на "Тренд"). Президентът Румен Радев даде на Конституционния съд закона точно в тази му част.

"Тренд" пита и дали при намаляването на партийната субсидия партиите ще станат по-зависими от бизнеса. 47 на сто от анкетираните смятат, че ще се увеличи това влияние, малко над една четвърт - че това няма да се случи. 

25 на сто от анкетираните смятат, че партиите въобще не трябва да получават субсидия от държавата. Мнозинството - от 42 на сто - е на мнение, че е достатъчен 1 лев на глас. 

Победата на ГЕРБ на отминалите европейски избори е основната причина за видима тенденция на ръст на дела на хора, които са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат – 57% от всички български граждани през юли. На обратното мнение са една пета от запитаните, отбелязват от "Тренд".

Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение.

Освен него в първата петица по положително отношение са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-ниско положително отношение срещат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%). С най-висока неразпознаваемост остават Костадин Костадинов (45%) и Румен Христов (42%) - съответно лидери на "Възраждане" и на партньора на ГЕРБ в последния евровот СДС.

Оптимистично настроените достигат до 55%, а песимистите спадат до 35%. Тук трябва да се има предвид и отпускарският сезон, който също дава определена позитивна нагласа, отбелязват от "Тренд".

В изследването през юли не се наблюдава съществена динамика в електоралните данни и за оценката на работата на основните институции спрямо проучването ни през миналия месец, съобщават още от "Тренд".

*Изследването е проведено между 9 и 16 юли сред 1010 души по поръчка на "24 часа".