Депутати от БСП и "Обединени патриоти" са внесли предложения за промени в Изборния кодекс, с които да се позволи на най-малките села да си избират кметове. В момента според закона за административно-териториалното устройство кметство се създва при наличие на над 350 души население. Предложението на патриотите, предвождани от независимия Спас Панчев, е това число да бъде намалено на 200. Според мотивите създаването на кметство в населени места от над 200 души ще създаде възможност за пряк избор на кметове в тях. "Това кореспондира с пряката демокрация и ще отрази реално волята на хората малките населени места", се казва още в мотивите.

От БСП предлагат границата да падне дори още повече - на 150 жители. Социалистите имат и текст, според който още на предстоящите местни избори трябва да има вот за кмет в населени места с над 150 жители.

В момента над 3 000 населени места у нас са под 350 души и не избират пряко своите кметове. 

Алескандър Сабанов от "Обединени патриоти" предлага да отпадне изискването в Изборния кодекс, според което наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции. Той се мотивира, че на местния вот водещ принцип е мажоритарният и за това местните коалиции имат нужда да насочват избирателя към кандидатите, а не толкова към партията, която ги издига.

Правната комисия в парламента ще гледа промените в Изборния кодекс утре. Причината за ремонт на закона всъщност е поисканата от ГЕРБ отмяна на машинното гласуване - и за вота наесен, и въобще за всичи местни и парламентарни избори в бъдеще. С промените се бърза - очаква се да бъдат гласувани в пленарната зала още в сряда. 

Само преди няколко месеца - при поправките в ИК преди евровота, с гласовете на ГЕРБ (по предложение на ДПС) се прие на изборите за местни власти на 27 октомври да се гласува с машити в 6000 от общо около 12 000 секции на територията на страната. А след това за всичщи избори вотът да е само с машина - хартиените бюлетини да отпаднат напълно. 

Сега управляващата партия е точно на обратната позиция.

От ДПС са твърдо "против" отмяна на машинния вот. На същата позиция е и БСП. Властта среща подкрепа само сред коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" и от "Воля".