"Поканихме го на една неформална среща. Имам предвид – неофициална среща, - за да обсъдим тук, в сградата на ВСС (участвахме абсолютно всички членове на прокурорската колегия) и с него обсъдихме евентуално предлагането на неговата кандидатура. Той се съгласи.

Той след известно, може би, мислене се мотивира и изрази своето съгласие."

Така живописно описа днес членът на ВСС и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева начина, по който убедили Иван Гешев да приеме да е кандидат за главен прокурор.

Първата кандидатура за нов главен прокурор стана факт днес на извънредно заседание на Пленума на ВСС - едно от четирите, на които могат да бъдат номинирани кандидати.

Това е зам. главният прокурор против корупцията и бивш шеф на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

На брифинг сред кандидатурата Машева и още 4-ма членове на колегията неминуемо трябваше да отговарят на журналистически въпроси, свързани с това, че самият Гешев през март си остави една един промил вероятност, като заяви, че "99.9%" няма да участва в състезанието за поста.

По-късно пък - в неподражаемие си стил, той бе заявил, че битката ще е "мръсна и кална". Машева днес бе попитана и за това и се оказа, че кандидатът нямал точно това предвид - а изказване на други лица за други предишни битки за главен прокурор.

„Неговата представа е, че не следва да се определя тази изборна процедура като някаква кална битка, като задкулисни решения, опит за влияние на членовете на прокурорската колегия... - разтълкува мисълта му днес Машева - Да – след това му изявление имаше един доста продължителен период на обсъждане на бъдещата кандидатура в прокурорската колегия."

Той е издигнат от цялата прокурорска колегия на ВСС, включително Сотир Цацаров. Кандидати имат право да предлагат трима от членовете на колегията и министърът на правосъдието. Прокурорите от колегията бяха категорични днес, че няма да издигат друг кандидат. За министър Данаил Кирилов не можели да отговарят.

Машева отговори и на въпрос - какво мислят в прокурорската колегия за нееднозначната обществена оценка на някои от шумните акции на спецпрокуратура и за това, че срещу тях има дори висящи казуси в ЕСПЧ в Страсбург (например по делото "Иванчева"). На това Машева каза:

"Стилистиката на работа по тези публични акции можем да кажем, че е съобразена със закона. В прокурорскта колегия не отчитаме като никакъв негатив подобен начин на провеждане на тези акции."

Напротив - понеже много държат на прозрачността, понякога тази прозрачност "става предпоставка и за подобни критики". Те били неизменни и това било съвсем естествено, заключи прокурорката. 

Освен това Даниела Машева - говорител на прокурорската колегия, изтъкна в мотивите си, че са се консултирали с Асоциацията на прокурорите в България и с Камарата на следователите.

Сред техните визии било кандидатът "да има професионално развитие и кариера на израстване изключително в структурите на прокуратурата, което би било ясно послание към прокурорите".

Клуб Z припомня, че вече от месеци доста важни "фактори" намекват, че е време за главен прокурор от редиците на хората с червени тоги.

Освен това от двете камари решили, че им трябва човек, който "да умее да отстоява каузи, да е изявен лидер, да излъчва професионално доверие".

Поставено беше изискването при номинациите да се постигне баланс между обществените очаквания, гарантиране изпълнението на целите и задачите на прокуратурата и запазване на доверието в съдебната власт", каза още Машева.

Според Камарата на следователите следващият главен прокурор трябва още да е диалогичен и професионалист.

От думите на Машева стана ясно още, че прокурорската колегия е направила „задълбочен анализ“.

Тя специално припомни в изказването си и успехите на Специализираната прокуратура, която Гешев оглавяваше до юли 2018 г., когато бе издигнат за зам. главен прокурор.

Биография:

Иван Стоименов Гешев завършва висше юридическо образование в Академията на МВР в Симеоново през 1994 г. След дипломирането си работи като оперативен работник в структурите на МВР, а впоследствие 10 години работи като следовател. 

От 1996 г. е действащ юрист.

Гешев работи в държавното обвинение от 2006 г. От 2009 г. е командирован в Софийската градска прокуратура, а от 2012 г. официално е назначен там. През 2010 г. е повишен в ранг прокурор от Върховната касационна прокуратура. През 2014 г. той беше най-разпознаваемото лице при действията на прокуратурата срещу КТБ. "Знаково" беше и участието му в многочасовия арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в центъра на София, както и изявленията му по адрес на "детето-терорист" от Пловдив.

Гешев е известен с атрактивните си аналогии и метафори пред журналистите: че работата на прокуратурата по КТБ била като "кацане на Луната с дизелов двигател", или като "трансплантация на глава в сравнение с операция от апендицит". Както и че задържаните по делото "Иванчева" "светели като коледни елхи" от веществото за маркиране на банкноти и мн. др. 

През юли 2016 г. прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа "за" и 1 "против", след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса. През юли м.г. същата колегия го избра за зам. главен прокурор. 

За избор на нов главен прокурор са достатъчни 17 гласа в 25-членния Пленум на ВСС. Гласуването ще е на 24 октомври.