НАСА отбеляза 50-годишнината от кацането на Луната с новина - лунната капсула "Орион", която има потенциала за пръв път да изпрати хора на Луната от края на програмапа "Аполо" насам, е готова, съобщи Tech Crunch.

Първата мисия на "Орион" няма да включва хора - вместо това ще бъде тествана новата система за изстрелване в орбита, а капсулата ще прекара три седмици в космоса, от които - 6 дни в орбита около Луната. На връщане ще бъдат направени друг вид тестове - влизането с висока скорост в атмосферата и дали топлинната защита на капсулата ще издържи. Тази първа мисия ще носи името "Артемис 1" и ще бъде проведена догодина.

А през 2022 г. се очаква "Артемис 2", при която вече ще има космонавти на борда - но полетът до Луната и слизането на хора там ще е чак през 2024 г. с "Артемис 3".

"Благодарение на усилената работа на мъжете и жените в NASA и в американската индустрия, "Орион" за мисията "Артемис 1" е завършена и готова за началото на подготовката за този исторически полет", заяви в Космическия център "Кенеди" вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

На представянето присътваше и Бъз Олдрин, пилот на мисията, с която Нийл Армстронг стъпи за пръв път на Луната, и синът на Армстронг. 

За капсулата "Орион" са вложили труд и европейци, макар основната работа да е на "Локхийд Мартин". Сервизният модул за захранване с енергия и двигателите са изработени в Германия от Airbus. 

Междувременно Индия обяви първи успех за пращане на луноход на спътника ни - "Чандраяан-2", която излетя днес от космическия център Сатиш Даван в Срихарикота, южна Индия днес. Полетът бе планиран за 15-и юли, но бе отложен само 56 минути преди излитане заради технически проблем. "Чандраяан-2" тежи 3,8 тона и е съставен от ракета, апарат за приземяване и луноход. Модулът ще пътува 2 месеца, преди да се разположи в орбита на около 100 км от лунната повърхност. Приземяващата машина "Викрам" ще се отдели и внимателно ще кацне върху Луната около южния й полюс. Луноходът "Прагян" ще прекара един лунен ден, или две наши седмици, събирайки минерали и химични проби от повърхността. А модулът в орбита ще направи карта на повърхността на спътника.

При успех Индиея ще стане едва 4-ата държава в света, успяла да приземи "меко", т.е. без разбиване, модул на Луната.