Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че Турция е готова да отговори, ако Вашингтон й наложи санкции заради придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400.

„Ако САЩ предприемат действия срещу нас, то ние ще излезем със съответстващ отговор. Разбира се, ние бихме искали нашите отношения да продължат в качеството на партньори в НАТО. Но ако те проявят враждебност към нас, то ние ще предприемем ответни мерки“, отбеляза първият дипломат на Анкара пред турския телевизионен канал TGRT.

При това той не изключи в тази връзка Турция да предприеме „определени мерки по темата за авиобазата Инджирлик“. По думите на министъра, Анкара разчита, че американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация няма да въведат санкции в рамките на CAATSA (Законът за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). 

Мевлют Чавушоглу заяви още, че руските зенитно-ракетни системи C-400 ще бъдат по-полезни на Анкара от еквивалентните американски системи Patriot. По план системите трябва да бъдат задействани до 2020-та година. Министърът на отбраната на източната ни съседка Хулус Акар пък съобщи, че разполагането на С-400 ще започне през октомври 2019 г.

„Руските С-400 са по-съвременни системи за противовъздушна отбрана в сравнение с американските Patriot“, подчерта първият дипломат на Турция.

Чавушоглу смята, че „C-400 са системи, с които ще осигурим мир в региона“.

Руските ракети С-400.

Говорейки за решението на САЩ да изключи Турция от програмата за изтребителите от пето поколение F-35, той добави, че Анкара в такъв случай ще се стреми да се сдобие с изтребители собствено производство.

„Ние сериозно обмисляме производството на собствено въоръжение. Но F-35 се явява нова технология, в която ние вложихме 1,4 милиарда долара и участвахме в програмата по създаването им. Все пак ако не успеем да я довършим, тогава ще удовлетворим потребностите си от друго място, както постъпихме и с C-400“, допълни той, пише "Фокус". 

Чавушоглу очаква по-късно днес и среща със специалния пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри. Двамата ще разговарят за планираната зона за сигурност в северната част на страната, където Вашингтон подкрепя Силите за защита на народа (YPG), военно крило на доминирала години наред сред сирийските кюрди политическа партия, което сега е гръбнак на подкрепяната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

За Анкара YPG е разклонение на забранената организация Кюрдска работническа партия (ПКК). Затова турските власти искат изтегляне от границата между Сирия и Турция като условие за създаването на зоната. Вашингтон пък иска гаранции, че на кюрдските бунтовници няма да се пречи в битката срещу тероризма.

Турция вече е бясна, тъй като сделката със САЩ за изтегляне от на кюрдските сили от град Манбидж, западно от Ефрат, още не се прилага, продължи Чавушоглу. Той обясни, че се надява "днес да бъде достигнато споразумение" и "веднага" да има конкретни стъпки, за да се избегне "едностранно" действие на Турция, ако преговорите не покажат напредък.