През това лято броят на туристите е по-малък в сравнение с 2018 г., но има ръст на приходите.

Това успокоение за летния туристически сезон дойде от депутата и бивш вицепремиер Валери Симеонов, който участва в заседание на областния съвет по туризъм във Варна. На същия форум бе и министърката в ресора Николина Ангелкова, а не е тайна, че двамата отдавна са в обтегнати отношения.

По думите на Симеонов сведенията за криза в сектора са силно преувеличени. Освен че гостите от чужбина през тази година били по-платежоспособни, се отчита ръст и в посещаемостта на културните и историческите забележителности във Варна, каза още Симеонов. Само че не каза откъде идват тези му заключения или на каква статистика се позовава.

Данните за спад и на посещенията в България, и на броя нощувки, и на приходите дойдоха преди близо две седмици от Националния статистически институт. Те се отнасяха за май - тоест за началото на летния сезон. Според официалната статистика общият брой нощувки във всички места за настаняване в България е намалял със 7,8 на сто през май 2019 г. спрямо същия месец на 2018 г. Приходите от нощувки са спаднали с 2,6 на сто, като постъпленията от чужди туристи са се свили с близо 10%.

Министър Ангелкова каза, че към началото на юли спадът на морските туристи е 5-8 на сто с очакване намалението да се компенсира в оставащите месеци до края на активния летен сезон.

Симеонов днес отчете и още нещо - вече нямало сериозни проблеми с шума от заведенията в курортите около и във Варна. По думите му новият закон за шума, който бе иницииран лично от него, е започнал да действа още преди официално да влезе в сила благодарение на засиления контрол през последните 3 години.

Бившият вицепремиер, който в това си качество лично водеше акции срещу шума - най-вече по Южното Черноморие, каза, че вече действат законови промени, които прецизират правилата за поставяне на преместваеми търговски обекти в големите курортни комплекси. Контролът ще осъществява дирекцията за строителен контрол, а не общините, което Симеонов отчете като много положителен фактор.