"Сотир Цацаров консолидира една коалиция зад желания от него кандидат, а това очевидно е прокурор Иван Гешев. По този начин ще назначи човек, който е още по-верен слуга на олигархията, още по-безскрупулен"

Това бе първият политически коментар за номинацията на ексшефа на специализираната прокуратура за наследник на главния прокурор, чийто мандат изтича тази година - от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

По-рано през деня прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет застана единодушно зад кандидатурата на Гешев.

Според бившия правосъден министър не е случайно и това, че номинациите се правят в края на юли, когато е мъртъв политически сезон.

"Цацаров избра възможно най-удобния момент. И неслучайно е точно преди местните избори, когато е голямата неизвестност, особено за ГЕРБ – какво ще се случи за "ГЕРБ минус Цветанов", добави той.

Иванов каза още, че "Демократична България" ще се съпротивлява с всички демократични средства на подобен избор.

"Предполагам, че Цацаров търси контраст – надява се да чуе, че ще съжалим за него. И наистина, ако Гешев бъде избран, това ще бъде значимо влошаване на положението по всички показатели", каза още представителят на извънпарламентарната коалиция.

Според лидера на ДСБ и също съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов ситуацията е следната:

"Изборът на главен прокурор е по-важен за Бойко Борисов от местния вот. Гражданското общество не бива да остава безразлично към този избор. Виждате, че през последните години се очерта ситуация, при която прокуратурата действа като придатък на изпълнителната власт и аз съм сигурен, че има координация между Борисов и Цацаров за начина, по който трябва да се проведе изборът на главен прокурор".

По закон процедурата за назначаване на нов главен прокурор - след гласуване от ВСС - завършва с издаване на указ от президента. Затова според "Демократична България" ще има повишено внимание към ролята на държавния глава Румен Радев в конкретния случай.