Основната битка на коалицията "Демократична България" на местния вот ще е за София и няколко големи града. Това обяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов на брифинг на обединението днес.

Заедно с лидера на ДСБ и съпредседател Атанас Атанасов и Владислав Панев ("Зелено движение") той представи плановете на обединението за местните избори тази есен.

"Посланието ни е за максимална консолидация в София около една фигура и една кауза - политическа и управленска промяна", заяви Иванов.

Според него ГЕРБ няма да победи на първи тур и единствено "Демократична България" има шанс срещу управляващите на балотаж. Лидерът на "Да, България" многократно спомена и направи паралел с последния избор за кмет на Истанбул, при който след победа с няколко хиляди гласа на опозицията изборите бяха касирани и проведени отново, като при втория вот противниците на Ердоган победиха с огромна преднина.

"Йорданка Фандъкова фасадно олицетворява настоящия управленския модел. Нея никой не може да я заподозре, че е от двигателите на този модел, но тази фасада омръзна", добави Иванов.

А кой ще е кандидатът на обединението за кмет на столицата ще се разбере на 15 август.

За останалите големи градове кандидати за кметове на общини и райони и за общински съветници ще се предлагат от местните структури, а председателският съвет на коалицията ще ги одобрява.

По изключение могат да се правят местни коалиции и с други кандидати и местни формации, уточни Атанас Атанасов. Но ще се иска "ясна политическа идентификация", разясни Христо Иванов.

"Хората ще трябва да решат дали искат да продължават да бъдат обгазявани и тровени с боклук от Европа, или да се борят за отварянето на Витоша, срещу застрояването, за разширяване на пешеходните зони, за архитектурни планове", даде пък своята гледна точка Владислав Панев.