Столичната община ще участва в третия пореден търг за къщата на Пейо Яворов на ул. "Раковски" 136. Това става, след като днес зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов е получил одобрение за това от общинската комисия по култура и образование.

Къщата-музей бе обявена за продажба от частен съдебен изпълнител миналата година. Имотът е обременен със задължения, защото е ипотекиран многократно от предишните собственици. През 2015 г. го придобива една от масонските ложи в България - чрез Васил Панчев и неговата фирма "Дом на Яворов" ЕООД, който обаче не подозирал за останалите задължения. Съответно започва дело между Панчев и Володя Лозанов, бивш управител на дружеството, стопанисвало преди това къщата.

Именно това дело бе една от причините кметицата Йорданка Фандъкова да се откаже от търга предишния път, макар че не ставаше дума за спор за собствеността, както твърди тя, а за финансов спор между настоящия и бивш собственик. 

"Вече се проваляха два опита за продан на къщата, тогава никой не се яви и най-вероятно сега ще сме сами", убеден е зам.-кметът Чобанов. "Заради провалените търгове началната цена е свалена. За сравнение, на последния търг от октомври 2018 г. тя беше 1,628 млн. лв. Сегашната е под пазарната стойност на имота."

Началната цена на търга сега ще е 1,285 млн. лв. Според зам.-кмета големите инвеститори нямат интерес към къщата заради приетия подробен устройствен план на района, който блокира надстрояване, преустройване или събаряне на сградата. Т.е. тя може да остане само и единствено къща-музей.

С тези мотиви Фандъкова искаше да бъде купена къщата, която по нейни думи е паметник на културата с национално значение. Съдебните спорове обаче я разколебаха да рискува с публични пари. 

Търгът ще е между 26 август и 26 септември. Ако Столичната община я закупи, трябва да се заеме с ремонт и реставрация, тъй като къщата от години се препродава от един на друг собственик и не е в добро състояние.