Южнокорейски изтребители са стреляли предупредително по руски разузнавателен военен самолет, който е нарушил въздушното пространство на страната, предаде Би Би Си.

Корейски представители са казали, че самолетът А-50, който служи за наблюдение и ранно предупреждение, е нарушил корейското въздушно пространство над островите Токто/Такешима, които са окупирани от Сеул, но претенции към тях има Япония.

Южнокорейското министерство на отбраната каза, че е вдигнало по тревога изтребители, които са пуснали сигнални ракети и са произвели предупредителни изстрели.

Корейските изтребители са стреляли повторно, когато самолетът се е върнал минути по-късно.

Това е първият по рода си инцидент между Русия и Южна Корея.

Москва отрече нейният самолет да е нарушил южнокорейското въздушно пространство, казвайки, че той бил на планирано учение над международни води. 

Южна Корея предупреди, че ще предприеме по-сериозни действия, ако това се случи отново, заяви президентската канцелария в Сеул, цитирана от Ройтерс.

Южнокорейският съветник по националната сигурност Чун Юи Йон е изпратил оплакване до секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и е поискал съветът да разгледа случая и да предприеме подходящи действия.

"Ние се отнасяме много сериозно към тази ситуация и ако тя се повтори, ще предприемем още по-решителни действия", заявил Чун според президентската канцелария.

Южнокорейските военни, цитирани от Би Би Си, казаха, че самолетът е бил един от три руски и два китайски военни самолета, които днес сутринта са влезли в отбранителната идентификационна зона на страната, в която чуждестранните самолети трябва предварително да се идентифицират. 

Руски и китайски бомбардировачи и разузнавателни самолети от време на време са нарушавали тази зона през последните години, отбелязва Би Би Си.

Южна Корея обаче уточни, че един от руските самолети продължил по-нататък и влязъл във въздушното пространство на страната около 9 ч. местно време (3 ч. сутринта българско). Вдигнати били южнокорейски изтребители Еф-15к и Еф-16к да го прихванат.

Руското Министерство на отбраната отрече негови стратегически бомбардировачи да са нарушавали южнокорейското въздушно пространство и отправи на свой ред обвинение, че военни самолети на Сеул са извършили опасни маневри, застрашили руските летателни машини, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА "Новости".

Според ведомството самолетите са летели над "неутрални води" в акваторията на Японско море.

Южнокорейските самолети са дали 360 предупредителни изстрела по руските самолети, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

Инцидентът стана в района на островите Токто (Такешима), разположени източно от южната част на Корейския полуостров, отбеляза ТАСС, цитирана от БТА. 
Никакъв "предупредителен огън" не е имало от страна на южнокорейските изтребители.

"Ако руските пилоти бяха почувствали заплаха за сигурността", щеше да последва отговор", каза руското министерство.

То отбеляза, че южнокорейците нееднократно са се опитвали да възпрепятстват руски самолети, позовавайки се на произволно установена от тяхна страна опознавателна зона за противовъздушна отбрана. То обаче поясни, че подобна зона не е предвидена в международното право и следователно не се признава от Русия.