Партията "Единна Русия" вече e толкова недолюбвана, както никога не е било. На регионалните избори мнозина кандидати се обявяват за независими. Много наблюдатели са на мнение, че правителствената партия е пред заника си, пише в кореспонденция от Москва Зилке Бигалке за мюнхенския всекидневник “Зюддойче цайтунг”.

От една седмица те протестират всеки ден, в събота се събраха особено голям брой хора. Организацията White Counter преброи 22 500 демонстранти в Москва. Първоначално лозунгът беше “Това е нашият град”, но бързо беше променен на “Това е нашата страна”. За демонстрантите беше важна не само местната политика. Прекалено често гласовете им не бяха зачитани.

Издигаха се лозунги “Имам право да гласувам” и “Русия без Путин”.

На 8 септември гражданите на 16 руски региона ще избират нови губернатори, а в над 30 региона ще се избират общински съветници. Винаги регионалните избори са индикатор за състоянието на националната политика, през 2018 г. те бяха позор за националната политика.

За управлващата партия "Единна Русия" и симпатизантите на Кремъл тази година ситуацията е още по-сложна, казва Алексей Мухин, ръководител на приближения до Кремъл Център за политическа информация. Според него това е началото на криза, която скоро дори ще се задълбочи. За 2021 г. са насрочени парламентарни избори за състава на Държавната дума.

В момента правителсвената партия е не само прекалено слаба, за да печели честно избори. Триковете й излизат наяве. Да, в Градския съвет на Москва тя има най-много гласове. Въпреки това точно там на местните изобри през септември нито един кандидат от партията "Единна Русия" не се е кандидатирал.

Тази партия в момента е толкова недолюбвана, че нейни членове се обявяват за независими кандидти. Това стига толкова далеч, че самият заместник-председател на градския парламент Андрей Метелский не обявява партийната си принадлежност. Също подкрепяни от Кремъл кандидати за предстоящите избори за губернатори, сред които и Александър Бегров, се кандидатират като независими кандидати.

Подобна тактика ускорява разложението на партията на Путин, която винаги е имала мнозинство в националния парламент – Думата.

“Единна Русия" е в заника си”, казва социологът Константин Гааце от московския “Карнеги център”. Според него останалите три партии, представени в руския парламент, досега са имали заданието да набират гласове от недоволни избиратели и така да подклаждат илюзията за политическа надпревара. Всъщност често всички са гласували за проправителствения курс на "Единна Русия". Това явно вече не е така.

Ако правителствената партия наистина стане неизбираема, президентът Путин и премиерът Дмитрий Медведев, който е начело на партията, трябва да посегнат към други структури. За промяна на конституцията на Путин, който не е член на партията, ще му е нужно мнозинство от две трети в Думата. Често се спекулира, че след края на последния му президентски мандат през 2024 г. Путин би могъл да остане на власт.

Според актуално проучване на държавния социологически институт ВЦИОМ едва 32 на сто от руснаците биха гласували за проправителствената партия. Според независимия институт “Левада” в Москва биха я подкрепили едва 25 на сто от столичаните. Това не предвещава нищо добро за парламентарния вот през 2021 г. Възможност за Путин би могло да е повече директни мандати в Думата, отколкото по партийни листи. Според сегашното положение половината от 450-е народни представители се избират по листи. Пряко избраните депутати се задължават да полагат повече усилия за решаването на локални проблеми.

Паралелно с това расте недоволството в страната - срещу камарите боклук и нежелани строителни проекти в градовете.

Протестите в Москва са срещу провеждането на нечестни избори. В цялата страна независимите кандидати са изправени пред едно и също предизвикателство – трябва да съберат подписи от 3 на сто от имащите право на глас в избирателнините им райони, за да могат да се кандидатират за депутати. Събират ги в отпускарско време и в една страна, където хората не отварят вратите си, за да посочват лични данни.

Правилото на 3-те процента е създадено, за да се попречи на нежелани кандидати да участват във вот, обяснява политоложката Екатерина Шулман. Юристката Любов Собол, съмишленичка на опозиционера Алексей Навални, публикува снимки, на които се вижда как имената на подкрепяни от нея кандидати са заличени с кафява боя. В Санкт Петербург хора от екипа на Навални снимат сътрудници на губернатора как попълват списъци в негова подкрепа с фалшиви имена.

Сред 57-те кандидата, които са допуснати до вота за Градския парламент на Москва, са професионалисти в областта на политиката, като Любов Собол и Иля Яшен, председател на опозиционното движение “Солидарност”, който на вота през 2017 г. беше избран за общински съветник от неговия район Красноселский. В списъка са също доцентката по политология Юлия Галямина, която като независима кандидатка от 2017 г. е член на районния съвет на Тимирязевский район на Москва. Също и Дмитрий Гудков, който до 2016 г. беше последният депутат критик на Кремъл в Думата.

Всички те миналата събота бяха на една трибуна в Москва, странна картина. Мнозинството издигна многократно лозунга: “Един за всички, всички за един!”

Според експерта Константин Гааце от години опозицията не е била в състояние да се обедини, но сега е принудена да го направи. Гневът на избирателите бил като вятър в платната на платноходка. Но докъде ще я докара?