Интервюто на Гешев тази сутрин по БНТ ми припомни един политически закон, формулиран от великите братя Стругацки: "след Сивите, винаги идват Черните" (по "Трудно быть богом") . Националната Кошлукова телевизия ни представи следващите 7 години от нашия живот в концентриран вид. Въпреки че вероятно най-споменаваното име в това интервю беше моето, че бях замесен в сериозно престъпление без всякакви доказателства и фактически бях обявен за основен враг на "Империята на злото" (както Гешев сам нарече прокуратурата) - не това е важното, аз съм свикнал.

Докато гледах, си помислих, че има една тъжна ирония. Вероятно пред телевизорите са били и Пеевски, и Борисов, които са се радвали на своя нов "скъпоплатен деловодител" (по собствените му думи, с алюзия към ролевия модел Филчев), въоръжен с огромна репресивна власт и нула задръжки от нормативно, професионално-етично или поне образователно естество. Запитах се дали си дават сметка колко тънка граница ги дели от това да станат негови клиенти. И че когато това неизбежно се случи, те ще разчитат на някой от "екстремистите" в демократичната общност или адвокатите, които днес чухме да бъдат атакувани, да бранят правата им. Но и това не е най-важното.

Важното е, че ни беше показано новото нормално. Трябва всички да свикваме с гледката как сутрин по т.нар. национална телевизия (кандидат-)главният прокурор от "Симеоново" със спокойното безочие на бухалка в човешки вид ще гази всякакви стандарти на въздържане от политическо говорене, ще изостави дори преструвката на безпристрастие, ще подменя доказателствата в процеса с пропагандни опорки, ще политиканства, ще развъжда конспиративни теории, ще заплашва. И това ще може да се отнася до всеки, малък и голям, в политиката и в бизнеса или просто случайно на грешното място...

Ако не ви се гледа това интервю или не можете да си го представите разтеглено до седем години от гражданската си съдба - можете да прочетете една друга велика книга на Стругацки "Град обреченный", там всичко е описано.

И не, не става дума за фантастика от съветския период. Става дума за нашия живот в уж европейска България, ако го допуснем...

---

Бел. ред. - Позицията на юриста и бивш правосъден минстър Христо Иванов препечатваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.