Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да смени съветника си по националната сигурност Джон Болтън до седмици или до месеци, пише днес в. “Уошингтън игзаминър”.

Изданието цитира източници, според които на Тръмп “му е писнало” от Болтън, който е сред “ястребите” във външната политика, и че “биха били изненадани, ако президентът не поиска оставката на Болтън”.

Болтън подкрепи неуспял опит за смяна на режима във Венецуела, а през миналата седмица Тръмп публично изрази несъгласието си опитите му за смяна на режима в Иран.

Знак, че столът на Болтън се клати, вестникът вижда и в назначаването на сенатора “гълъб” Ранд Пол за американски емисар за Иран.

Според изданието кандидати за мястото на Болтън са пенсионираният полковник Дъглас Макгрегър и Рики Уодъл, помощник на председателя на Комитета на началник-щабовете.

Макгрегър е изразявал съмнения за ползата от американските намеси в Афганистан, Ирак и Сирия. Той е бил командир в танковата битка по време на войната в Залива, за която бившият съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър беше награден с ордена “Сребърна звезда”.

Уодъл беше заместник на Макмастър и е любимец на държавния секретар Майкъл Помпео, с когото Болтън имаше несъгласия по международни въпроси.

И двамата потенциални кандидати се отказали коментар по темата.

Според “Вашингтон пост” Болтън е в конфликт с шефа на администрацията на Белия дом Мик Мулвени.