41-годишна активистка на ЛГБТ движението в Русия беше открита намушкана с нож в Санкт Петербург, съобщи "Гардиън". Тя многократно е получавала заплахи за дейността си.

Още в неделя властите в града съобщиха, че са открили тялото на жена, но отначало тя не беше идентифицирана.

По-късно медиите в града написаха, че става дума за Елена Григориева, която е била познат участник в събития в подкрепа на редица непопулярни в съвременна Русия каузи, в това число в защита на правата на ЛГБТ. Григориева е защитавала не само сексуалните малцинства, но е протестирала и срещу руската военна агресия в Украйна, и срещу конкретни политици.

"Активистката на демократичните, антивоенни и ЛГБТ движения Елена Григориева беше брутално убита близо до дома ѝ", написа във фейсбук опозиционерът Динар Идрисов.

Той споменава, че малко преди смъртта си тя е била в полицията, за да се оплаче, че е заплашвана. Оттам не са предприели никакви действия.

Според близки до убитата името ѝ било в списък на активисти на гей общността, публикуван от наскоро блокиран руски сайт, който призовавал те да бъдат атакувани. Руският интернет регулатор миналата седмица спря сайта.

Наскоро активисти от ресурсния ЛГБТ център в Екатеринбург съобщиха, че са получили заплашително писмо, подписано от "ликвидатор на гейове". В него се казвало, че ако центърът не прекрати дейността си, "ще се случи нещо много лошо и много тъжно".

Снимки, публикувани във фейсбук страницата на убитата, я показват с плакати на различни протести и събития. Един от тях зове за "Русия, от която хората няма да се страхуват, а ще бъдат вдъхновени". На други пише:

"В Русия има над 5 млн. гей хора. Но заради изостаналостта и омразата те трябва да се крият."

Идрисов пише още, че възгледите ѝ се променили през годините - от националистически към либерални, но обяснява, че не знае дали нападенията са свързани с работата ѝ. Напоследък тя получавала много заплахи и даже помолила приятел, ако ѝ се случи нещо, да поеме грижата за котката ѝ.

Според онлайн изданието от Санкт Петербург "Фонтанка" Григориева е била намушкана и в гърба, и в лицето и имала следи от душене. Имало арестуван заподозрян.