Европейските правителства ще участват в обща операция по осигуряването на безопасно преминаване за кораби през Персийския залив, след като Иран конфискува британски петролен танкер в региона миналата седмица.

Този акт на иранското правителство беше окачествен от министъра на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт като „държавно пиратство“, съобщава американската агенция "Блумбърг", цитирана от Фокус.

Хънт обяви началото на „Европейска военноморска операция за осигуряване на безопасно преминаване на екипажи и товари“ в изказване пред парламента на Великобритания в понеделник.

Обединеното кралство настояваше за незабавното освобождаване на пленения кораб „Стена Имперо“ и след инцидента привика във външното ведомство иранския посланик в Лондон, Мосен Омидзамани. По думите на правителството конфискуването се случва в един от най-важните морски контролно-пропускателни пунктове в света.

Великобритания заплаши Иран със „сериозни последствия“ и посъветва британските кораби да избягват региона и да информират правителството, ако планират да пътуват натам.

„Нека бъдем ясни, според международния закон Иран няма право да пречи на свободното преминаване на кораба, още повече да го превзема, това е акт на държавно пиратство“, заяви Хънт пред Камарата на общините.

Външният министър добави, че Великобритания няма желание да остави напрежението с Иран да ескалира, което се случва след като САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение и наложиха нови санкции.

Хънт прибави, че Кралството няма да участва в политиката на Тръмп за „максимален натиск“, понеже правителството на Лондон остава вярно на международния пакт от 2015 за ограничаване на ядрената програма на ислямската република.

„Ако Иран продължава по опасния път, по който е поел, ще трябва и да приеме факта, че цената ще е по-висока от присъствие на западни кораби в Персийския залив“, каза Хънт. „И не защото искаме ситуацията да ескалира, а защото свободата на корабоплаването е основен принцип за Великобритания и нейните съюзници, който ние винаги ще защитаваме“, завърши той.

Напрежението в Ормузкия проток в последните седмици се увеличава, след като Иран се изказа остро срещу санкциите на САЩ, които ограничават петролния износ на страната и след конфискуването на един и от техните собствени танкери край Гибралтар.

През протока преминава една трета от световния петрол, който се изнася по море. С напускането на Тереза Мей от премиерския пост на Великобритания в четвъртък, сблъсъкът с Иран ще представлява дипломатическо главоболие за нейния наследник - Борис Джонсън или Джереми Хънт.

Централното командване на армията на САЩ обяви започването на международната операция „Пазител“ в опит да „увеличи наблюдението и сигурността в ключови морски пътища в Близкия изток и да обезпечи свободата на корабоплаването с оглед на последните събития в Арабския залив“.

Революционната гвардия на Иран (Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР)) заяви в събота, че британският кораб е влязъл в залива от грешната страна, не е спазвал морските регулации и е представлявал опасност от сблъсък за другите кораби.

Държавната телевизия заяви, че корабът ще бъде задържан, докато юридическите процедури не бъдат завършени. В неделя иранският флаг се вееше над корпуса на танкера, закотвен в пристанището Бандар Абас, според снимки на правителствената телевизия Press TV. 

Иран също така подсказа, че действията му са в отговор на задържането на иранския кораб „Grace 1“ край бреговете на Гибралтар. Съдът на задморската британска територия разпореди задържане на кораба за още 30 дни, след като той беше конфискуван по подозрения за доставяне на петрол за Сирия, което правителството на Иран отрича.

В последните седмици британски военни кораби придружават някои танкери, докато напуснат региона, а САЩ заявиха, че са свалили ирански дрон само преди няколко дни. Последният инцидент охлади надеждите, че Вашингтон и Техеран ще разсеят натрупалото се напрежение, като най-сетне седнат на масата за преговори