Борис Джонсън е новият британски министър-председател. Той обещава Брекзит не по-късно от 31 октомври т.г.

Управляващите консерватори го избраха днес за свой лидер пред конкурента му, външния министър Джереми Хънт, който беше гласувал против напускане на ЕС на референдума през 2016 г. Според правилата лидерът на партията получава премиерския пост.

Джонсън (55 г.), журналист и историк, бивш кмет на Лондон и външен министър в кабинета на подалата на 7 юни т.г. оставка Тереза Мей, е сред твърдите привърженици на "Брекзит".

Той допуска Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка, ако съюзът не се съгласи да промени сегашната, която беше подписана от Мей, но отхвърлена три пъти от британския парламент.

Членовете на Консервативната партия гласуваха с 92 153 на 46 656 в полза на Джонсън, който в реч след обявяването на резултатите обеща да върне на британците духа на "Ние можем" и да обедини нацията, разединената заради неслучващия се трета година след референдума Брекзит.

"Ще се събудим като заспал гигант и ще разкъсаме оковите на съмнението в себе си и на негативизма", каза Джонсън.

"Аз ще обединя тази удивителна страна и ще я поведа напред", заяви новият премиер.

 
Той формално ще встъпи в длъжност утре, след като Тереза Мей се яви за последен път през мандата си да отговаря на въпроси на депутати в парламента, а след това - напусне резиденцията на министър-председателя на "Даунинг стрийт" №10 в Лондон.
 
В гласуването участваха 159 000 членове на Консервативната партия, което означава, че избирателната активност е била 87,4%. Имало е 509 невалидни бюлетини.
 

Джонсън каза пред съпартииците си, че  ще има британци, "които ще поставят под въпрос мъдростта на вашето решение", но по думите присъстващите в залата консерватори не изглеждали "подплашени" от предизвикателството на Брекзит.

"Зная, че можем да го направим и че хората в тази страна ни се доверяват, че ще го направим и ние знаем, че ще го направим", каза Джонсън. "Ще изпълним Брекзит,  ще обединим страната и ще победим Джереми Корбин (лидера на лейбъристката опозиция - б.р.) - това ще направим. Ние ще бием Джереми Корбин".

“Ние ще направим Брезкит на 31 октомври и ще се възползваме от от всички възможности, които той ще донесе в духа  на "ние можем", каза той.

Новият лидер, който напусна правителството на Мей заради несъгласия с нея за Брекзит, сега й благодари за "изключителната й служба на тази партия и на тази страна" и изброи въведени от нея реформи.

Сянка върху обединителските му намерения обаче хвърли министърката на образованието Ан Милтън, която подаде оставка в знак на протест срещу позицията му за Брекзит.

Тя се мотивира с "дълбоки безпокойства относно напускане на ЕС без сделка" и съобщи, че се връща в редовете на вътрешнопартийната опозиция.

Вчера оставка подаде министърът във Форин Офис Алън Дънкан, заявявайки, че Джонсън може да предизвика правителствена криза.

ЕС даде на Великобритания срок до 31 октомври т.г. да приеме сделката на Мей или да напусне ЕС без споразумение.

Новата председателка на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен, която трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември т.г., заяви, че е готова да предложи на правителствата в ЕС да одобрят нова отсрочка за Обединеното кралство, ако неговото правителство представи основателни причини за това.

Такова решение обаче би изисквало единодушие на 27-те, а част от държавите, сред които и Франция, са против по-нататъшно протакане на Брекзит.

Не е ясно как Джонсън би преодолял препъни камъка на сделката за Брекзит - бъдещия граничен и митнически режим между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава в ЕС. Именно така нареченото "резервно решение" за него беше главната причина Камарата на общините да отхвърли сделката на Мей.

Британските депутати обаче гласуваха и против напускането на ЕС без сделка. Дни преди избора на Джонсън няколко "бунтовни" депутати на торите обявиха, че са готови да работят заедно с опозицията, за да свалят Джонсън с вот на недоверие, ако той поведе Обединеното кралство към напускане без споразумение.

 
Новият министър-председател беше цитиран да казва, че "щом можем да пратим човек на Луната, можем да намерим решение и на ирландския граничен въпрос".
 
Eдин от първите да го приветстват в Туитър беше президентът на САЩ Доналд Тръмп. "Той ще бъде велик", написа той за Джонсън в социалната мрежа.
 
Дъщерята на Тръмп Иванка за известно време развесели социалните мрежи, като поздрави Джонсън, че става министър председател на United Kingston, което по-късно бе поправено на United Kingdom (Обединеното кралство). Кингстън е столицата на Ямайка.

Юнкер приветства Джонсън. Тимерманс говори 25 минути с него

„Председателят Жан-Клод Юнкер, който днес е в Малта, ме помоли да предам поздравите му на Борис Джонсън, - съобщи говорителката на Еврокомисията Наташа Берто. - Той иска да работи с новия британски премиер по най-добрия възможен начин.“

25-минутен телефонен разговор с Джонсън е провел първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс. Журналист попита Тимерманс дали според него новият британски премиер продължава да играе някакви игри.

„Предлагам да погледнете това, което той пише вече години наред. Знаем какво беше мнението му преди Брекзит. Знаем позицията му и сега, както и тази на ЕС. Великобритания постигна споразумение със Съюза, който ще се придържа към него. Но ще очакваме да чуем какво ще има да ни каже новият министър-председател, когато дойде за първи път в Брюксел“, каза еврокомсарят.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че екипът му очаква "да работи конструктивно" с Джонсън, след като той поеме премиерския пост.

 
ЕС е готов " да улесни ратификацията на Споразумението за напускане и да постигне подреден Брекзит", каза Барние. "Ние сме готови също да преработим съгласуваната Декларация за ново партньорство в съответствие с указанията на Европейския съвет".
 
 
В същото време Корбин поиска предсрочни избори с аргумента, че Джонсън не е спечелил подкрепата на британците.
 
"Борис Джонсън спечели подкрепата на по-малко от 100 000 непредставителни членове на Консервативната партия, обещавайки данъчни облекчения за най-богатите, представяйки се като приятел на банкерите и настоявайки за вреден Брекзит без сделка", написан Корбин в Туитър.
 
Джонсън е известен с ексцентричното си поведение и колоритния си личен живот.