На предстоящите местни избори наесен и тези в бъдеще ще се гласува само с хартия, но на всички други видове вот - с машини. Това е финалният вариант на промените в Изборния кодекс, приет от правната комисия в Народното събрание. Предстои гласуване в пленарната зала - до края на седмицата.

Приетите текстове в комисията са вариант е компромис между ГЕРБ и ДПС, след като първоначално първата партия искаше да се отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори, а Движението - да се гласува само с машини на всички видове вот.

Както се очакваше, от ГЕРБ предложиха редакция на собственото си предложение, която дойде от Красимир Ципов. От ДПС я подкрепиха, като се съгласиха с довода на управляващите, че пълно машинно гласуване на местния вот може да е непосилна задача за изборната администрация тази есен.

Проблемът е, че в момента законът предвижда гласуване само машини след местните избори, освен в секции с под 300 души. Ако новите текстове бъдат приети окончателно, това означава, че на президентски, европейски и парламентарни избори ще се гласува само с машини в големите секции и само с хартия - в по-малките. За местен вот остава само хартиената бюлетина.

Твърдо против срещу дори частично премахване на машинното гласуване бяха от БСП. 

"За съжаление няма никакво значение какво ще пише в този параграф, защото той се променя всеки път, когато му дойде времето. Още през 2014 г. се предвиждаше пълно машинно гласуване, после го окастриха на постепенно - 3000, 6000 машини. Какво пише в закона няма значение", отбеляза Крум Зарков от левицата.

И повтори част от доводите, които неговата партия разви в зала - че тези проблемите с машините са били налице поради лошо планиране и смяна на изборната администрация точно преди вота, липса на помощ от страна на Министерския съвет за ЦИК, като подчерта и че в Европа има машинно гласуване и то не е толкова непопулярно, колкото твърдят от ГЕРБ. 

"Проблемите можеше да ги решим, или да ги ползваме като повод за предварително взето решение да отменим машинния вот. Вие избрахте второто", добави той. 

Християн Митев от "Обединени патриоти" направи интересна забележка - че машинното гласуване трябва да се махне и за предсрочни парламентарни избори, тъй като основен мотив за отмяната му за предстоящите местни избори е липсата на време, а същият проблем би бил налице и ако утре правителството подаде оставка. Редакцията му обаче не бе приета. 

"Аз ще подкрепя Ципов, неговото предложение е крачка напред, постига една от нашите цели - запазване на машинното гласуване на парламентарни избори. И решава един проблем с предстоящите местни избори", отбеляза Хамид Хамид от ДПС. 

И добави, че след този вот Движението все пак ще внесе другите си идеи за промяна в Изборния кодекс - за машинно преброяване, за това "Информационно обслужване" да прави софтуера за машините, и други, които бяха внесени и сега, но мнозинството отхвърли, защото не са в обхвата на настоящите промени. Правило, което от ГЕРБ са нарушавали системно. Според Хамид тогава можело да се обсъдят спокойно всички варианти, без натиск от скоро предстоящи избори. 

В дискусията бе включен и покрай въпроси на депутати директорът на Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, който изказа тезата, че ниско образованите българи - около милион - няма да могат да гласуват с машини. Защо - така и не обясни.