Иван Гешев е верният избор. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"Когато правя нещо аз съм убеден това, което правя. За мен това е правилното решение - продължаване на тези действия, които се виждат в последните години. Работил съм с него, работя с него всеки ден. Имам необходимата преценка", заяви Цацаров.

Той припомни, че ако президентът откаже да подпише указ за назначаването на Гешев, в случай, че последният бъде избран, ще има второ гласуване във ВСС и ако отново бъде избран, държавният глава ще е длъжен да подпише.

Цацаров заяви, че няма значение, че подписът му под номинацията на Гешев е на последно място.

"След като съм положил подпис, заставам зад тази кандидатура. Аз ще гласувам за тази кандидатура, независимо дали тя бъде върната", заяви Цацаров.

Тъй като след първото интервю на Гешев като кандидат за главен прокурор пред БНТ тази сутрин съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска оставките и на Цацаров, и на Гешев, главният прокурор отвърна по този повод:

"На мене Христо Иванов ми иска оставката сигурно за 12 път. Това не е новина. Стойността на такова искане е равна на това аз да поискам неговата оставка от председателския пост в партията му. Нека не бъдем толкова фиксирани един върху друг. Аз не съм фиксиран, но..."

Поисканите от партии оставки са си партийна работа, стана ясно още от думите на Цацаров, след което каза, че е свидетел на работата на Иванов като правосъден министър - "и на успехите, и на неуспехите".

Атаката срещу НАП: Кристиян Бойков не е бил сам

Сотир Цацаров коментира и разследването за хакерската атака срещу НАП. Според него има основание да се счита, че Кристиян Бойков не е бил сам.

 

"В немалка степен той е изпълнителят, има и поръчител, има и подбудител. Разполагаме с доказателства, че три дни преди изтичането на данните Кристиян Бойков е разполагал с тях, че той е автор на съотвените мейли до медии. Този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че е един самотен играч, който решава да тръгне срещу системата. Но следващите ходове показват, че идеите за събиране на тези и не само на тези бази данни не са само негови. Идеите не са толкова благородни", каза Цацаров.

Той бе категоричен, че атаката идва от България. Данни били събирани и във файл, който се наричал "Търсене за Бивол". Цацаров заяви, че не е важно дали някой е търсил в масивите неговото ЕГН, това на премиера, на депутати, на евродепутат. А и за себе си няма притеснения, защото неговото ЕГН е известно. 

Новото претърсване в офиса на фирмата, в която Бойков работи, е с разрешение на съд, каза още Цацаров. Дали ще има други обвинения и други лица, привлечени като обвиняеми, ще се разбере, когато доказателствата бъдат анализирани. 

По думите на главния прокурор част от данните, източени от НАП, може да са били с цел да се ползват политически, а други - може би да добити с търговска цел.