Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес, както се очакваше, днес не успя да получи при първия си опит подкрепа в долната камара на парламента за сформиране на правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През следващите два дни преди второто гласуване в четвъртък той ще трябва да се опита да сключи сделка с крайнолявата партия "Подемос".

Санчес, който изпълнява длъжността премиер след изборите през април, завършили без категоричен победител, се нуждаеше от абсолютно мнозинство от поне 176 гласа в 350-местния Конгрес на депутатите, за да бъде утвърден като министър-председател. Днес той получи 124 гласа "за" срещу 170 "против" и 52 "въздържал се".

В четвъртък на Санчес ще бъде достатъчно да получи обикновено мнозинство.

До четвъртък по обяд, когато ще е второто гласуване в долната камара, двете формации трябва да постигнат споразумение за коалиционно правителство.

При успех парламентарната група на "Унидос подемос" ще промени вота си от въздържали се на подкрепящи правителството и ще позволи на Санчес да встъпи в длъжност.

Така Испания ще тръгне към първото си ляво коалиционно правителство от 1936 г. насам, когато избухна гражданската война, посочва АФП.

Пътят към нова лява коалиция е изпълнен с препятствия, тъй като отношенията между Санчес и лидера на "Унидос подемос" Пабло Иглесиас са напрегнати. 

"Нов мандат за Санчес тази седмица далеч не е очевиден", написа Антонио Баросо от консултантската фирма "Танео интелиджънс" в текст, публикуван снощи.
"Социалистите ще продължат да бъдат неподатливи, което може да доведе до провал на преговорите", прогнозира той.

Вчера разговорите с Иглесиас, който под натиска на социалистите се отказа от искането си да влезе в правителството, се превърнаха в размяна на упреци и обиди.
Иглесиас предупреди, че без споразумение Санчес "никога няма да стане премиер".

"Това, което ни предлагат в преговорите, е просто роля на фигуранти в правителството", заяви днес по радиото депутатът от "Унидос подемос" Йоне Белара.

Крайната левица обвинява социалистите, че са й отказали не само всички ключови министерства, а и други ресори. 

Ако не се стигне до споразумение, Санчес ще разполага с два месеца, за да направи нов опит. В противен случай на 10 ноември ще се произведат нови избори, четвърти за последните 4 години.
Сред проблемите пред Санчес е и каталунският въпрос, посочва АФП.

Радетелят за независимост на Каталуния Рафаел Руфиан, чиято парламентарна група трябва да се въздържи, за да позволи утвърждаването на Санчес, без да се замисля обвини социалистите, че "играят на покер с надеждите" на избирателите. На първото гласуване 14-те присъстващи депутати от неговата парламентарна група гласуваха "против".