Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания.

За няколко минути кралството нямаше официален министър-председател.

Тереза Мей предаде оставката си на кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец малко след 17 часа българско време.

Малко след това кордонът на Джонсън пристигна пред сградата и след 30-минутна среща официално встъпи в длъжност като 55-ият премиер на Великобритания, както и 14-ият, който ще служи на страната по времето на Елизабет II.

Първото официално обръщение на Джонсън е ключово, тъй като чрез него се дава тон на управлението. И то беше изключително нападателно към критиците на новия премиер, които не вярват, че той може да постигне по-добра сделка.

Министър-председателят обяви, че всички, които залагат срещу Великобритания, ще загубят. Той допълни, че ще приеме лична отговорност за успеха или провала на управлението си. По думите му флагът на Кралството символизира ценности, включително равенството и демокрацията, затова трябвало да се уважи волята на народа - "Брекзит". Той призова за нови отношения с ЕС.

В първите им официални изявления Тереза Мей говори за "несправедливостите", Маргарет Тачър рецитира молитва, докато Гордън Браун спомена мотото си от ученическите години - "Ще направя всичко по силите си", припомня Би Би Си.

Протестиращи успяха да блокират за кратко пътя на бъдещия министър-председател към Бъкингамския дворец. След това министър-председател и кралица Елизабет II проведоха среща на четири очи. През това време пред "Даунинг стрийт 10" се събра персонала на Джонсън, който с трепет очакваше да приключи срещата между премиера и монарха.

Бившият кмет на Лондон спечели вчера борбата за лидерската позиция на Консервативната партия (както и поста министър-председател), след като се наложи над съперника си и досегашен външен министър Джеръми Хънт, като спечели общо 66 процента от подадени гласове.

Какво обеща той, след като разбра за победата? Не е напълно ясно, но той използва акронима dude (на български "пич"): 

"Да изпълня "Брекзит", да обединя Обединеното кралство, да победя Джеръми Корбин и да енергизирам Великобритания (Deliver Brexit, Unite the UK, Defeat Corbyn, Energise Britain)."

Последна реч - последен сблъсък между Мей и Корбин

Днес бе проведено последното обръщение на Тереза Мей като министър-председател, в което тя отговори на нападки на лейбъристите и най-вече на лидера им - Джеръми Корбин.

Сега предстои речта на Тереза Мей, в която ще се сбогува с Камарата на общините в качеството си на премиер.

Лейбъристите обвиниха, че премиерката е оставила страната в ръцете на "съюзник на Тръмп" и "демонизатор на мюсюлмани".

С ироничен тон лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин пожела на Мей приятен престой като "бакбенчър" (обикновен народен представител) и я попита дали е готова да му помогне да предотврати плана на Джонсън за "твърд Брекзит".

Той също обвини премиерката заради повишаването на бедността, тежките престъпления и броя на бездомниците в страната.

Корбин също я попита дали според Мей Джонсън ще бъде успешен премиер. Тя подчерта, че с труд е постигнала сделката с ЕС и че на всяка стъпка от процеса "той е преследвал партините си интереси".

"Честно казано, той трябва да се засрами от себе си."

Лейбъристът посочи, че Джонсън не е бил избран на парламентарни избори и затова трябва да бъдат свикани предсрочни, което доведе от пронизителни възгласи на одобрение и освиркване в Камарата на общините.

В последното си обръщение към Корбин премиерката го призова да си подаде оставката. Преди това тя посочи, че той също не е изпълнил важни кампанийни обещания и призна, че си приличат по това, че се стремят да защитават правата на избирателите си.

С финалното си изречение Мей заяви, че в качеството си на човек, който знае кога е редно да напусне лидерския пост на партията си, редно е Корбин да се замисли дали не е дошъл и неговият час. Изявлението ѝ бе последвано от мощни възгласи на одобрение от консерваторите.

Други народни представители също се включиха да задават въпроси към Мей, който бяха обвързани с проблемите пред Кралството - най-вече престъпността и бездомниците.

Показателно бе, че когато лейбъристката Ивет Купър попита премиерката дали ще критикува Джонсън, ако той се опита да изведе страната от ЕС без сделка, министър-председателката отвърна на Купър, че ако е била подкрепила сделката ѝ, сега е нямало да задава този въпрос. Това бе поредният знак, че Мей няма намерение да критикува политическите решениея на бившия външени министър от кабинета ѝ - Борис Джонсън.

Традиционно в края на церемонията "майката на Общините" Хариет Харман (най-дълго служилата народна представителка в долната камара) спомена, че Мей е едва втората премиерка в историята на Кралството. Тя добави, че дори и най-острите ѝ критици трябва да признаят нейната служба и интегритет пред държавата.

Мей благодари на Хармна за приноса и за жените в парламента. Тя припомни, че когато е станала народен представител през 1997 г. е била едва 14-ата жена в долната камара. 

Мей обяви, че в момента живеем в турбулентни времена и че Камарата на общините съвсем справедливо е в центъра на събитията. 

"Този дълг да служа на избирателите си ще остане най-голямата ми мотивация", заключи премиерката.

След тези думи Мей бе посрещната от бурни овации от консерваторите, които се изправиха да демонстрират уважение пред премиерката. 

След края на речта ѝ Филип Хамънд - канцлерът на хазната (отговаря за финансите и икономиката) от кабинета на Мей публикува в Twitter съобщение, с което разкри, че си е подал оставката. Той бе един от най-яростните критици на "твърд Брекзит".

 

В 16:30 българско време Тереза Мей извърши последната си реч като министър-председател пред "Даунинг стрийт 10".  Тя пожела на екипа си много успехи и заяви, че "Брекзит" трябва да работи за цялото Кралство. В края на изявлението си тя сподели, че се надява да е вдъхнала надежда на младите момичета, че могат да постигнат всичко и благодари на съпруга си Филип за безрезервната подкрепа.

След това се качи в офицалния черен "Ягуар" и отпътува от "Даунинг стрийт 10" за среща с кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец.

Последната реч на Тони Блеър

"Гардиън" представи извадки от речи преди сбогуването с премиерския пост на лейбъриста Тони Блеър.

Той започна изявлението си с шега:

"Тази сутрин проведох срещи с колеги министри и други. В допълнение към задълженията ми към камарата няма да провеждам повече такива срещи днес, както в който и да е друг ден."

Много повече се помни краят на речта на Блеър.

"Г-н председател, ако мога да завърша с две кракти обръщения - първото е към Камарата. Никога не съм се преструвал на велик представител на Камарата на Общините, но ще отправя най-добрия комплеминт, който мога да изкажа в този момент - никога не съм спирал да се страхувам от нея. Изтръпването, което изпитвах от 12 без 3 днес, е същото, което ме владееше преди 10 години. В този страх е концентрирано уважението ми.

Второто нещо, което искам да кажа, е за политиката и е към колегите ми от всички политически партии. Някои може да подценяват политиката, но тези от нас, които участват в нея, знаят, че именно там хората стоят високо изправени. Въпреки че знам, че тя има сериозни недостатъци, това все пак е арената, в която сърцето бие малко по-бързо. В някои случаи тя е място на мошеничество, но по-често е сфера, където се преследват достойни каузи. Желая на всички, врагове и приятели, всичко добро. Това е. Краят", завърши лейбъристът.

Очаквайте подробности.