Apple планира разработка на виртуален шлем, който да пренесе лицето ни в реално време във виртуалната реалност. Това става ясно от внесен патент на компанията, съобщава Digital Trends.

Патентът сухо нарича системата "Дисплей на система със сензори". На повърхността тя е просто поредните очила за виртуална реалност. Но освен отделни екрани за всяко око, в шлемът ще са наблъскани и десетки сензори, които ще засичат дълбочина, движение, позициониране на главата и лицевите мускули.

Целта е образът на лицето ни да се показва във виртуалния свят, при това в реално време - с всички мимики и физиономии, които правим.

Това ще става върху триизмерен аватар, който ще отговаря на лицето ни. Тоест ще можем да виждаме реални хора така, както изглеждат в реалния свят във виртуалната реалност - независимо дали става дума за чат-стаи или игри. 

Чисто технологично това е напълно възможно - сензор т за разпознаване на лица на последните iPhone-и например вижда в дълбочина лицето ни, а не разпознава само на базата на двумерна снимка, както други технологии на конкуренцията. Разчитането на лица в реално време обаче засега иска солидна изчислителна мощ.

В добавка толкова детайлна информация в Интернет ще изисква от своя страна изключително силна и стабилна връзка. 5G мрежа би могла да свърши работа, но тя засега е налице само частично по света, с изключение на държави като Южна Корея и Монако. 

Това обаче е стъпка към реалното влизане на човека във виртуалния свят. Както и филтри, налагащи елементи върху лицето ни в реално време, много по-ефектни и точни от сегашните забавни приложения с "добавена реалност".

Ентусиастите се надяват да видят виртуален шлем на Apple оки със следващите модели iPhone в края на тази година. Такъв е възможно да бъде представен, но той едва ли ще има в пълна степен функциите, описани в патента, тъй като внасянето му означава, че Apple сега започват разработката на продукта, а той едва ли ще е готов в рамките на месеци.