„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД част от наличното старо оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ „Белене“.

Това реши в сряда Министерският съвет на редовното си заседание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други детайли, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, се казва в съобщение от МС. Стойността на предвиденото за продажба оборудване е близо 2, 8 млн. лв. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител след прието решение на Министерския съвет.

Според МС оборудването, което се намира на площадката на АЕЦ „Белене“, е аналогично с проектно-монтираното в АЕЦ „Козлодуй“. Затова била възможна взаимната им замяна.

"Използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ „Белене“ ще спести на АЕЦ „Козлодуй“ време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи", твърдят от правителството.