Конгресът провежда изслушване на специалния прокурор Робърт Мълър, който бе ръководителят на двугодишното разследване за съучастничество между Тръмп и Русия на президентските избори през 2016 г.

В началото на показанията си Мълър отбеляза, че няма да коментира част от докумените, тъй като съдържат поверителна информация.

"Ние се фокусирахме върху това дали има достатъчно доказателствата за повдигане на обвинение срещу член на кампанията на Тръмп е участвал в престъпен заговор. Няма такива", отбеляза той.

Председателят на правосъдната комисия на Камарата на представителите (долната камара) Джери Надлър (демократ) попита Мълър дали е оневинил Тръмп.

"Напълно ли оправдахте президента?", попита Надлър. "Не", отговори Мълър, въпреки че президентът често повтаря "няма съучастничество" и "няма възпрепятстване". -

Правилно е, че докладът ми не оправдава Тръмп от обвинението за възпрепятстване на правосъдието".

Малко след това демократическата конгресменка от Тексас Шийла Джаксън Лий поиска да разбере дали "възпрепятстване на правосъдието" е тежко престъпление, което води след себе си дълъг престой зад решетките. Мълър отвърна утвърдително, но след това отказа да обясни дали според него е редно да последва импийчмънт, тъй като не е в неговите компетенции.

"Предявяването на обвинение или криминалното разследване на действащ президент ще подкопае по неконституционен начин способността на изпълнителната власт да изпълнява конституционно разписаните си функции", обясни Мълър.

След това обаче добави, че е възможно Тръмп да бъде разследван, след като престане да изпълнява длъжността президент на САЩ.

Докато демократите се фокусират върху нежеланието на Тръмп да бъде интервюиран от екипа на Мълър и от нежеланието на специалния прокурор напълно да го оневини, републиканците посочиха възприетите от тях като слабости на доклада и подчертаха принципа за невинност до доказване на противното.

Специалният прокурор отказа да коментира решението на правосъдния министър Уилям Бар, който обяви, че Тръмп е оневинен, преди да бъде публикуван целия доклад.

"Не мога да навляза в тази област", заяви Мълър.

Не се постигна кой знае какъв напредък по време на изслушването. Затова приблизително час след началото му Тръмп се подигра на демократите и Мълър в Twitter, като цитира консервативния водещ на телевизия "Фокс Нюз" - Крис Уолъс.

"Това е бедствие за демократите и бедствие за репутацията на Робърт Мълър", каза Крис Уолъс.