Лиз Тръс бе назначена от новия британски премиер Борис Джонсън за министърка на търговията на Обединеното кралство, съобщи Ройтерс.
Четиридесет и три годишната Тръс е работила като счетоводителка и икономистка, преди да влезе в политиката. 
Тя бе избрана за общинска съветничка в Лондон през 2006 г. и стана депутатка през 2010 г.
Отгледана от родители с леви убеждения, Тръс е консерваторка и застъпничка на свободния пазар. Смятам че Великобритания трябва да намали данъците върху доходите, върху купуването на имущество и да опрости данъчната система, за да даде тласък на икономиката. 
Тя иска също така да се увеличи ролята на частните инвестиции в изграждането на инфраструктура и да се намали дългът като дял от БВП.
Тръс подкрепи кампанията за оставане в ЕС на референдума за Брекзит през 2016 г., но след това каза, че си е променила мнението и призова Великобритания да използва възможността да напусне ЕС, за да трансформира икономиката си, отбеляза Ройтерс.

Новият британски премиер Борис Джонсън назначи вчера Бен Уолъс за министър на отбраната - повишение за човек, който досега е служил само като държавен министър, предаде Ройтерс.
Уолъс е на 49 години. След училище е работил като инструктор по ски, преди да влезе в британската Кралска военна академия "Сандхърст".
Имал е няколко правителствени поста, последния от които е министър по сигурбността и икономическата престъпност. Твърд привърженик е на малкото правителство.

"Хората и общините трябва да бъдат оставени на мира от Уайтхол", казва той на уебсайта си. "Правителството трябва да награждава стремежите, а не да защитава привилегиите. То трябва да се застъвпа за тези, които живеят по правилата", допълва Уолъс.

 

През 2018 г. предупреди, че Брекзит без сделка може да направи Великобритания по-уязвима към екстремистки нападения, защото ще навреди на обмена на информация с ЕС.

За министър на външните работи Джонсън е избрал Доминик Рааб. Той беше министър по въпросите на Брекзит в кабинета на Тереза Мей, но подаде оставка заради разногласия с нея заради сделката за напускане на ЕС.
Досега външен министър беше Джереми Хънт, който участваше в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори. Хънт подаде оставка по-рано вчера, като каза, че Джонсън му предложил друга роля, но той искал да бъде външен министър и предпочел да отклони офертата.
За министър на финансите беше назначен Саджид Джавид. Досега той беше министър на вътрешните работи. Той заменя на поста Филип Хамънд, който подаде оставка малко преди встъпването в длъжност на Джонсън, за да изрази несъгласието си с него по въпроса за евентуално излизане от ЕС без сделка.
На поста на Джавид начело на вътрешното министерство бе назначена Прити Пател. Тя беше министър на международното развитие в правителството на Мей, но подаде оставка заради серия от срещи с представители на ръководството на Израел, които не бяха съгласувани с премиерката. Сега тя се завръща на политическата сцена с новото назначение.
Стивън Баркли си остава министър по въпросите за Брекзит, допълват агенциите. 
Първите назначения потвърждават желанието на Джонсън да се обгради от евроскептици, но също така и да даде повече възможности на жените и на хората, произхождащи от етническите малцинства. Рааб и Баркли са евроскептици, а Пател и Джавид са съответно от индийски и от пакистански произход, отбелязва БТА.