"Демократична България" и граждански сдружения свикаха протест пред ВСС, с който настояват за незабавното оттегляне на единодушната и единствена кандидатура за нов главен прокурор - тази на Иван Гешев.

"Оставка! Мафия!" бяха призивите, с които събралите се обърнаха към членовете на ВСС.

"Иван Гешев е новата бухалка на олигархията", мотивира протеста лидерът на "Да, България" Христо Иванов. 

"Този човек не може да бъде прокурор, това е нетърпимо", отсече той.

И припомни "приноса" на Гешев в делото КТБ. "Този човек направи една от най-бруталните демонстрации на репресии при ареста на Иванчева и Петрова. Това няма общо с правосъдието, с нормалната държава. В своето последно интервю наруши всички изисквания за професионално поведение на прокурор."

"Гешев се е доказал, че мачка, унижава хора, изпълнява поръчки", изброи още "достойнства" на главния прокурор Христо Иванов.

"Ние не сме поданици, не коленичим пред никого освен пред правото", обърна се към протестиращите адвокат Емил А. Георгиев от "Правосъдие за всеки". И попита:

"Искате ли да имате главен прокурор, завършил Академията на МВР? Главен прокурор, който напада гражданите, обижда ги?" 

Христо Иванов насрочи и датата за нов протест - обкръжаване на ВСС на 24 октомври, когато трябва да се гласува новият главен прокурор. Като направи уговорката - "ако дотогава ВСС не бъде отстранен".

[[nid:85889]]

 

 

Стигна се до преграждане на ул. "Екзарх Йосиф".

Протест и контрапротест се сблъскаха вербално пред сградата на Висшия съдебен съвет тази сутрин. Двете групи си размениха "любезности" като: "Селяни!" 

Вторият "протест" беше набързо свикан от "Пик" като събитие на "група граждани", които "спонтанно" се събират да изразят подкрепа за Гешев против олигархията.

Явно за да не се чувстват самотни гражданите, "журналистите от "Пик" също ще дойдат", пишеше във вчерашното съобщение.

И те наистина дойдоха, за да покрепят "доблестните граждани" - в най-представителна възможна извадка. Подкрепят ги екипи на "напълно независимите" "Блиц" и "Канал 3".

Обичайно те извадиха плакати срещу председателя на ВКС Лозан Панов, макар да не е известно той какво общо има.

Опитаха се и да попречат на свикания от "Демократична България" протест с викове и вувузели. От другата страна им подхвърлиха символично жълти стотинки.

Освен че днес е третото от 4 заседания на Пленума на ВСС, на което може да се издигат кандидатури, в 11 ч. има и извънредно заседание на прокурорската колегия.

Именно всички членове на колегията (при необходими едва 3-ма) издигнаха единодушно кандидатурата на Иван Гешев в понеделник. 

След като от ДБ обявиха, че в 11 ч. днес ще внесат подписка за оттеглянето на кандидатурата, прокурорската колегия ще заседава по... съвсем други неща. Например първа точка от двения ред гласи:

"Връчване на отличия на прокурори и следователи, поощрени на основание чл. 303 от Закона за съдебната власт."