Тийзър трейлър на „Джоджо Заека” (Jojo Rabbit) – предстоящата черна комедия на Тайка Уайтити, обещава „да поведе война срещу омразата” – което е интересен избор на думи, предвид че сценаристът режисьор на „Тор: Рагнарок” (2017) и предстоящия Thor: Love and Thunder (2021) се появява в ролята на Адолф Хитлер, съобщава Си Ен Ен.

„Джоджо Заека” се основава на книгата на новозеландката писателка Кристин Люненс Caging Sky. Тя разказва за тормозено от съучениците си германско момче на име Джоджо (Роман Грифин Дейвис), което има за въображаем приятел нацисткия диктатор. Ситуацията се усложнява, защото майка му (Скарлет Йохансон) крие на тавана еврейско момиче, за да го спаси от нацистите.

Всичко това може да звучи притеснително и да напомня за някои действителни драми от онзи период, Jojo Rabbit обаче е анонсиран като „сатира срещу омразата”, а осмиването на Хитлер съвсем не е единствената му цел.

В един от последните сезони на поредицата на „Нетфликс” Comedians in Cars Getting Coffee ("Комици в автомобили пият кафе") водещият Джери Зайнфелд разговаря с Матю Бродерик за „Продуцентите” – филма на Мел Брукс за двама театрални продуценти, които искат да поставят възможно най-лошия спектакъл и се спират на пиеса с Хитлер като главен герой. Бродерик, който участва както в музикалната сценична адаптация на Бродуей, така и в римейка от 2005-а, напомня, че оригиналът на „Продуцентите” излиза през 1967-а – едва 20 години след края на Втората световна война.

Брукс, който е служил във войната, периодично се подиграва с Хитлер в творби като „История на света: част 1” и римейка от 1983-та на комедията на Ернст Любич To Be or Not to Be, излязла по средата на войната през 1942 г.

„Гадни копилета” на Куентин Тарантино от 2009 г. получи осем номинации за „Оскар”, а Кристоф Уолц спечели актьорския трофей за играта си в ролята на садистичния есесовец полковник Ханс Ланда.

Световната премиера на „Джоджо Заека” е на 18 октомври, дата у нас все още не е определена.

"Площад Славейков"