Столичният общински съвет единодушно одобри днес участието на общината в третия пореден търг за къщата наПейо Яворов в столицата.

Общинарите подкрепиха предложението на кметицата Йорданка Фандъкова да се вземе участие в търга за къщата на ул. "Раковски" 136, за което финалният срок е днес. Историческата сграда се предлага за 1,285 млн. лв., значително по-ниско от началната цена при първите два търга. 

Зам.-кметът Тодор Чобанов благодари на общинските съветници за единодушната подкрепа. 

"Столичната община желае да бъде добрият и отговорен стопанин на един знаков обект за българската духовност - къщата на Яворов, каза още той.

Беше ясно, че много трудно ще се убеди един частен собственик да реставрира в оригинален вид и да съхранява тази къща. По указания на кмета Фандъкова възложихме различни външни финансови и правни анализи с ясната цел общината да може да се яви на публичната продан и да придобие този обект."

Общината ще се заеме и с ремонт и реставрация на къщата след успешното й закупуване. 

Къщата музей бе обявена за продажба от частен съдебен изпълнител през миналата година. Имотът е обременен със задължения, защото е ипотекиран многократно от предишните собственици. През 2015 г. го придобива една от масонските ложи в България - чрез Васил Панчев и неговата фирма "Дом на Яворов" ЕООД, който обаче не подозирал за останалите задължения. Съответно започва дело между Панчев и Володя Лозанов, бивш управител на дружеството, стопанисвало преди това къщата.

Именно това дело бе една от причините кметицата Йорданка Фандъкова да се откаже от търга предишния път, макар че не ставаше дума за спор за собствеността, както твърди тя, а за финансов спор между настоящия и бившия собственик.​​