Британският министър председател Борис Джонсън призова днес Европейския съюз да "премисли" отказа си да предоговори сделката за Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

В първата си реч пред Камарата на общините като министър-председател Джонсън обеща, че ще положи усилия Великобритания да напусне ЕС навреме, т.е. до 31 октомври т.г.

Той заяви че четвъртък е първият ден с нов подход.

Охвърляйки "скептиците и съмняващите се", той каза, че има намерение да вдъхне нова енергия "на нашето велико Обединено кралство и да направи тази страна най-великото място на света".

"И когато казвам най-великото място на земята, съзнавам, че някои могат да ме обвинят в хипербола, но е полезно да си представим траекторията, по която може вече да сме поели".

"Нашата мисия е да осъществим Брекзит на 31 октомври с цел обединяване и изпълване отново с енергия на нашето велико Обединено кралство и за да превърнем страната в най-великото място в света", подчерта Джонсън. Той съобщи също, че Лондон няма да номинира кандидат за еврокомисар в новия състав на ЕК.

Джонсън освен това определи условията на договора за Брекзит, който прешественичката му Тереза Мей сключи с ЕС, като неприемливи, предаде Франс прес.

"Споразумението за излизане от ЕС беше отхвърлено три пъти", припомни Джонсън, визирайки трите отхвърляния в британския парламент. "Неговите условия са неприемливи за този парламент и за тази страна", подчерта той и поиска "премахването на ирландския предпазен механизъм". Този механизъм е решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

"Трябва ясно да се разбере, че пътят към сделката преминава през пътя на премахването на предпазния механизъм", подчерта Джонсън, цитиран от Ройтерс. 

Новият премиер каза също, че поставя началото на нов подход за постигане на независима търговска политика, в който именно се вписва и решението да не се номинира кандидат за британски еврокомисар, допълва Ройтерс.

"Днес е първият ден за нов подход, който ще приключи с нашето излизане от ЕС на 31 октомври", изтъкна той.

"Ние сме готови за преговори по алтернативна сделка за Брекзит", увери Джонсън и обеща, че британските представители ще вложат цялата си енергия и решимост в тези преговори, добавя ДПА.

Премиерът постави ултиматум на ЕС, че ако не премисли отказа си за предоговаряне на сделката, то тогава ще има Брекзит без сделка. Джонсън обаче изрази мнение, че ЕС има всички основания да иска постигане на компромис с Лондон по въпроса за Брекзит, предаде Ройтерс.

"Защо да тръгваме от презумпцията, че нашите приятели от ЕС не искат компромис? Аз мисля, че те имат основание да искат постигане на компромис и това е нещото, към което ние ще се стремим", увери той. 

Джонсън каза, че много британски представители са блокирани в низ от срещи в Брюксел и Люксембург, когато тези хора могат да бъдат използвани на други места, за да осигурят (на страната) нови сделки за свободна търговия", предаде ДПА.

Относно излизането без сделка Джонсън каза, че е получил уверение от министъра на финансите, че всички необходими средства ще бъдат на разположение, за да се управлява ситуацията на излизане без договор, предаде Франс прес. 

Джонсън каза, че страната му е по-подготвена за този сценарий, отколкото някои си мислят, но все пак не е толкова готова, колкото трябва да бъде и затова трябва да ускори подготовката, предаде Ройтерс. Той съобщи, че е поискал подготовката за евентуален Брекзит без сделка да бъде превърната в приоритет, допълва Франс прес.

По повод изявленията на Джонсън пред парламента опозиционният лидер Джереми Корбин каза, че неговата Лейбъристка партия ще се противопостави на каквато и да е сделка за Брекзит, предложена от новия премиер, ако тя не защитава работните места, правата на работниците и околната среда, предаде Ройтерс.