Определяни са като мотор и гръбнак на икономиката, котва на стабилността и т.н., в което няма нищо чудно, щом оборотът само на първите 1000 семейни фирми е почти два трилиона евро. 252 от водещите семейни компании в Германия имат оборот, възлизащ на милиарди. А ако летвата бъде „свалена“ и говорим за първите 2000 предприятия, най-последното в класацията е с оборот от 120 милиона евро годишно.

„Фолксваген“ традиционно държи първото място в класацията на най-големите германски семейни фирми с 236 милиарда евро оборот, продължаващ методично да расте. На второ място е групата „Шварц“ (Schwarz Gruppe), част от която са "Лидл" и "Кауфланд" със 104 милиарда евро оборот. На трето място е БМВ.

Как "Фолксваген" успява да се задържи на върха? Факторите според експертите са няколко: гъвкавостта, експресното съобразяване с пазара, изследванията и иновациите.

По официални данни 6,1% от дейността на първите 1000 фирми са именно за изследвания и развитие. 44% от тях заявяват, че активно се занимават с проучвания, 61 на сто сътрудничат с висши учебни заведения.

Общо семейните предприятия в Германия са над 3 милиона – повечето фирми в страната са такива, запазили се от години собственост на една и съща фамилия. Според данните средната възраст на семейните предприятия във Федералната република е почти 100 години. Собственикът невинаги върти активно бизнеса, но все пак в 53 процента от случаите именно той е начело на съответната фирма. Но не и ако е жена, съдейки пак по данните – от тях се вижда, че едва в 4,9 на сто от случаите големите семейни фирми се оглавяват от дами. 

Значимостта на този вид бизнес личи много отчетливо, когато стане дума за това на колко души осигурява поминък. 7,44 милиона работни места – толкова съществуват благодарение на първите хиляда най-големи семейни предприятия в Германия. А добри работници не се намират лесно, което кара споменатите фирми да полагат големи усилия за задържането на кадрите – чрез иновативни модели на работа, насърчаване на семейството и подпомагане на отглеждането на децата. Залага се паралелно и на дуалното образование – то се предлага от 65 процента от фирмите в списъка.

Почти толкова – 63 на сто, са компаниите, които работят в сферата на индустрията, техният брой е най-голям. Следващи по перспективност са услугите и търговията съответно с 19 и с 18 процента. Що се отнася до по-конкретните браншове, най-голяма част от фирмите в списъка са машиностроителни, следвани от производителите и търговците на автомобили, работещите в областта на електротехниката, логистиката и спедицията.

Големите германски семейни фирми са разпръснати из цялата страна – градовете, в които ги има, са 574. Най-много са в Хамбург – 63, следват Мюнхен с 32, Дюселдорф с 23, Бремен с 16 и Кьолн с 15. Столицата Берлин е на шесто място с 14 големи семейни предприятия.